Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla, pomohla i mírná zima

Nezaměstnanost v únoru klesla na 7,5 procenta z lednových 7,7 procenta. Bez práce je 548 117 lidí, o 8074 méně než v lednu. Počet volných pracovních míst vzrostl o 6700 na 68 971, uvedl v pondělí Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Před rokem v únoru dosahovala nezaměstnanost 8,6 procenta, bez práce je nyní o 77 273 lidí méně než loni.

„V řadě krajů jsme zaznamenali nejnižší únorovou hodnotu za posledních několik let. Důvodů je hned několik – mírná zima, stále rostoucí počet volných pracovních míst, proaktivní komunikace úřadů práce se zaměstnavateli a samozřejmě oživující ekonomika,“ uvedla Kateřina Sadílková, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Při mírné zimě nemusejí například tolik omezovat práce stavební firmy.

Nezaměstnanost oproti předchozímu měsíci klesla v 76 regionech. Nejvíce to bylo v okrese Rychnov nad Kněžnou (5,6 procenta), Jičín (4,9 procenta) a Plzeň-sever (4,6 procenta). Naopak růst nezaměstnanosti zaznamenal úřad práce jen v okrese Jeseník, a to o 0,2 procenta.

Na jedno místo osm uchazečů

Trend snižování nezaměstnanosti by měl pokračovat i dále, protože s příchodem teplejšího počasí se rozjedou sezónní práce a zaměstnavatelé začnou nabírat další pracovníky. Už nyní roste počet volných pracovních míst například v lázeňství nebo turismu.

Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji, a to 10,7 procenta. V Praze pak je podíl nezaměstnaných 5,1 procenta, což je nejméně v ČR. Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásilo opět Bruntálsko, a to 13,4 procenta, na Mostecku dosáhla 12,7 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 7,9 uchazeče, což je nejméně za šest let. Například na Bruntálsku ale na jedno místo připadá 39 uchazečů.

„Nejvíce pracovních míst přibývá v průmyslu, a to především ve zpracovatelském průmyslu. Není divu, protože právě průmysl v loňském roce nejvíce přispěl k růstu hrubého domácího produktu,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Nová pracovní místa, a to nejen v průmyslu, ale i v sektoru služeb by podle něj měla vznikat i v následujících měsících. „Podíl nezaměstnaných osob bude díky tomu dále klesat a během jarních měsíců zamíří pod hranici sedmi procent, kde se naposledy nacházel v roce 2012,“ odhaduje Novák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám