Hlavní obsah

Potravináři chtějí v EU ochrannou známku „Český mák”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco evropské úřady stále posuzují žádost o registraci Pražské šunky, Česko se chystá zažádat Evropskou unii také o chráněné zeměpisné označení „Český mák.” Potvrdil to mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Hynek Jordán.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žádost zatím nebyla podána, potravináři však pro ni připravují podklady.

Česko má v současné době 33 produktů s evropským chráněným označením. Jako poslední v prosinci 2013 na seznam přibyl valašský frgál. Ve schvalovacím procesu je již řadu měsíců žádost českých uzenářů o registraci Pražské šunky.

"V poslední době se připravuje žádost o zápis zeměpisného označení "Český mák"," řekl Jordán. Tuzemský mák obsahuje podle něj 20 procent kvalitních bílkovin, 60 procent oleje, vláknin a mnoho minerálů. "Zvláště důležité je stanovit vliv půdních, klimatických podmínek, které způsobují specifické vlastnosti produktu ve vztahu k určené zeměpisné oblasti," poznamenal mluvčí. Potravinářská komora k tomuto tématu pořádá příští týden tiskovou konferenci.

Spory o Pražskou šunku

Uzenáři již několik let usilují o to, aby Brusel do rejstříku zaručených tradičních specialit zapsal Pražskou šunku. Proti zařazení speciality, jejíž tradice se datuje od druhé poloviny 19. století, se však postavily čtyři členské státy. Námitky Italů, Němců a Rakušanů se podařilo vypořádat, proti však zůstalo Slovensko.

V závěru loňského roku se vypořádaly slovenské námitky. "Žadateli o zápis, kterým je Český svaz zpracovatelů masa, bylo doporučeno upravit žádost o zápis," řekl Jordán. Upravená žádost již podle něj prošla národním připomínkovým řízením a v nejbližších dnech bude odeslána do Bruselu. Dle dostupných informací se však českým a slovenským výrobcům stále nepodařilo najít kompromis. Čeští výrobci přesto věří, že EU jejich návrh navzdory rozporu schválí.

Tři druhy známek

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti.

Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Jsou to třeba Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník, Hořické trubičky či České pivo. Loni v květnu mělo některou z ochranných známek celkem 1 200 výrobků z celé Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám