Hlavní obsah

Tři lovecké salámy neprošly testem. Měly málo libového masa

Novinky, tov

Tři z dvanácti testovaných loveckých salámů z českých obchodů nevyhověly podmínkám současné legislativy. Obsahovaly totiž méně než požadovaných 15 procent libového masa, uvedl spotřebitelský časopis dTest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Testy neprošel lovecký salám z Masokombinátu Polička zakoupený v Albertu, výrobek Krahulík Lovecký z masokombinátu patřícího Agrofertu Andreje Babiše a Aro Lovecký salám z Makra. První jmenovaný navíc překročil maximální povolený obsah tuku.

„Žádný z těchto výrobků nemá právo nést název lovecký salám,“ řekl vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis. Podali proto podnět Státní veterinární správě k prošetření věci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další tři lovecké salámy vyhověly legislativním požadavkům na obsah čisté svalové bílkoviny jen velmi těsně.

Lovecký salám jako tepelně neopracovaný fermentovaný masný výrobek musí podle potravinové vyhlášky obsahovat minimálně 15 procent čisté svalové bílkoviny a maximálně 50 procent tuku. Při jeho výrobě musí být použito jen vepřové a hovězí maso, přidání strojně odděleného masa včetně drůbežího separátu, vlákniny nebo jiných rostlinných či živočišných bílkovin je zakázáno.

Salám z Teska měl nadprůměrně vápníku

Na přítomnost strojně odděleného masa, takzvaného separátu, ukazuje vysoký obsah vápníku a úlomky kostí. Ty laboratoř v žádném z výrobků neobjevila, v Loveckém salámu Tesco však naměřila nezvykle vysoký obsah vápníku – desetinásobně vyšší oproti výrobku s nejnižším změřeným množstvím. Podle odborníků je možným vysvětlením využití jiné metody separace masa od kostí, takzvaného bádrování. To se bez kostních úlomků obejde, a je tak prakticky neprokazatelné.

Test ukázal velké rozdíly v obsahu masa mezi jednotlivými výrobky, ve dvou případech pak odhalil nedodržení deklarace – salámy obsahovaly méně masa, než uváděly na etiketě. Pro většinu testovaných salámů platilo, že čím více v nich bylo libového masa, tím méně obsahovaly tuku.

Co v salámu vlastně je?

„Výjimkou byl Lovecký salám Aro s podlimitním obsahem čisté svalové bílkoviny a nejnižším obsahem tuku, což vyvolává otázku, co se v salámu vlastně nachází. Obsahuje celkem devět přídatných látek, včetně tří barviv,“ komentoval Pavlis z dTestu.

Čtvrtina výrobků deklarovala přidaný glutaman sodný, který se používá ke zvýraznění chuti a vůně a citlivým osobám může způsobovat nevolnost či bolest hlavy.

Nejlepší hodnocení v testu získal Kostelecký lovecký salám, který měl nejvyšší obsah masa, splnil legislativní požadavky a velmi dobře chutnal.

Lovecký salám byl na žádost Českého svazu zpracovatelů masa v roce 2011 zařazen na unijní seznam tzv. zaručených tradičních specialit. „V obchodech jsme ovšem nenarazili ani na jediný, který by toto označení nesl. Patrně proto, že tyto výrobky musí nad rámec české vyhlášky dodržet i jasně danou recepturu,“ dodal Pavlis.

Anketa

Jíte lovecký salám?
Ano, často
8,2 %
Občas
66,7 %
Vůbec ne
25,1 %
Celkem hlasovalo 2298 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám