Hlavní obsah

Tržby obchodníků v eurozóně rostou nejrychleji za devět let

Maloobchodní sektor eurozóny zahájil letošní rok silným růstem. Statistický úřad Eurostat ve středu oznámil, že maloobchodní tržby v zemích platících eurem se v lednu meziročně zvýšily o 3,7 procenta, nejrychleji za víc než devět let. Tržby v eurozóně rostly rychleji naposledy v srpnu 2005.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Meziroční růst tržeb výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,9 procenta. V meziměsíčním srovnání se tržby zvýšily o 1,1 procenta, nejrychleji od května 2013.

Údaje o tržbách signalizují stoupající důvěru spotřebitelů v ekonomiku eurozóny. K příznivému vývoji maloobchodního sektoru velkou měrou přispělo Německo, kde meziroční růst tržeb dosáhl sedmiletého maxima 2,9 procenta.

Poptávku spotřebitelů v eurozóně podporují nízké úrokové sazby a levný benzín. Německo navíc na rozdíl od jiných zemí eurozóny, například Francie, těží rovněž z příznivé situace na trhu práce.

V celé Evropské unii se maloobchodní tržby v lednu meziročně zvýšily o rovná čtyři procenta, zatímco meziměsíčně stouply pouze o 0,8 procenta. Nejvýraznější meziroční nárůst v rámci EU podle dostupných údajů zaznamenalo Lucembursko, kde se tržby zvýšily o 10,7 procenta. Nejhůře si naopak vedlo Finsko, které vykázalo pokles tržeb o 1,2 procenta.

Data za Českou republiku zpráva Eurostatu neobsahuje. Český statistický úřad naposledy zveřejnil čísla za prosinec, kdy tržby obchodníků rostly meziročně o 5,9 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám