Hlavní obsah

Karlovarský Thermal bude mít během necelého roku již čtvrtého ředitele

Právo, vor, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Jako na střídačce nějakého neúspěšného sportovního družstva to vypadá v posledním roce v ředitelské kanceláři státem vlastněného lázeňského hotelu Thermal v Karlových Varech. Na konci března totiž ještě ve zkušební době odejde z jeho čela rakouský odborník Klaus Pilz. Ministerstvo financí (MF) proto začalo hledat nového ředitele hotelu, který bude již čtvrtým v pořadí během necelého jednoho roku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lázeňský hotel Thermal v Karlových Varech

Článek

„Ministerstvo financí obdrželo informaci, že se generální ředitel hotelu Thermal Klaus Pilz rozhodl ve zkušební době ke konci března rezignovat,“ uvedl mluvčí MF Radek Ležatka. Pilz odůvodnil svůj odchod pracovní nabídkou ze soukromého sektoru.

Podle informací Práva dostal nabídku vést skupinu hotelů, přičemž by mohl bydlet ve Vídni v Rakousku, odkud pochází. Ministerstvo financí, které si od Pilzova nástupu slibovalo zlepšení ekonomické situace hotelu, nyní bude podle Ležatky rozhodovat o dalším postupu.

Pilz před odchodem z Thermalu uvedl, že za dobu jeho působení se změnila organizační struktura a všechny parametry tak, že to hotelu předurčuje úspěšnou budoucnost. Podle mluvčího ministerstva financí Radka Ležatky hotel dočasně povede výkonný ředitel Rudolf Mašata.

„Generální ředitel Pilz odchází až na konci března, takže MF má dost času přijmout nejlépe vyhovující řešení,“ podotkl Ležatka.

Řada místních se pozastavuje nad skutečností, že v čele Thermalu má stanout během jediného roku již čtvrtý generální ředitel. „Bohužel, některé věci nelze při sebelepší vůli ovlivnit. Ředitel Pilz dostal nabídku ze soukromého sektoru ještě ve zkušební tříměsíční lhůtě,“ krčil rameny Ležatka.

Hotel Thermal provozuje státní firma Thermal – F. Její vedení se měnilo loni několikrát. Nejprve byl v červnu z funkce generálního ředitele odvolán bývalý karlovarský primátor a později hejtman Josef Pavel (ODS). Ministerstvo financí také rozpustilo šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu společnosti.

Chtějí prodat pozemky a bazén

Resort financí ovšem přistoupil k dalším změnám poté, co se zaměstnanci postavili proti tehdy jmenovanému řediteli Danielu Křováčkovi. Na konci července tak ministerstvo opět odvolalo celé představenstvo. Hotel pak z pověření řídil bývalý šéf karlovarského hotelu Savoy Westend Rudolf Mašata. Letos v lednu pak ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl do funkce Pilze.

Babiš už před časem řekl, že by bylo lepší, kdyby stát hotel prodal. Později ale prohlásil, že se s prodejem v současnosti nepočítá. Pilz Thermal opouští v době, kdy se ministerstvo financí chystá vydražit pozemky nad hotelem s vyhlídkovou restaurací a bazénem, jehož provoz je ztrátový. Peníze z dražby mají být použity k další rekonstrukci objektu. Hotel sice podle výroční zprávy hospodařil v roce 2013 se ziskem 7,5 miliónu korun, Babiš ale v lednu řekl, že hotel je podinvestovaný a tržní hospodářství do něj ještě nepřišlo.

Karlovarský hotel Thermal, jeden ze symbolů města, byl postaven v letech 1967 až 1976. Tehdy mu ustoupila původní secesní zástavba z 19. století. Hotel nabízí kromě lázeňských služeb rozsáhlé kongresové centrum, které je každoročně zázemím mezinárodního filmového festivalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám