Hlavní obsah

Akcie O2 v reakci na plánované dělení firmy klesly o deset procent

Akcie mobilního operátora O2, který patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, v pondělí na pražské burze klesly o téměř deset procent. Podle analytiků reagují na rozdělení firmy, jež v pátek schválilo představenstvo.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Akcie O2 krátce po půl jedné odpoledne ztrácely proti pátečnímu závěru 9,83 procenta a prodávaly se za 188 korun. O rozdělení firmy se mluví již přes půl roku, v pátek O2 ale poprvé po rozhodnutí představenstva o plánech investory oficiálně informovalo. [celá zpráva]

Od O2 se odštěpí nová firma pod názvem Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), která bude vlastnit a provozovat pevné a mobilní sítě a datová centra. Rozdělení musí schválit akcionáři na valné hromadě.

Podle analytika Komerční banky Josefa Němého investorům vadí, že nová firma nebude obchodovaná na burze a oddělení části aktiv snižuje hodnotu firmy. Již v pátek oslabily akcie O2 o čtyři procenta.

Akcie nové firmy se nebudou obchodovat na burze, upozornil Němý. Pro mnoho menšinových akcionářů tak podle něj bude dávat větší smysl podíl prodat. „Podle pátečních zpráv by měl držitel akcie O2 dostat v případě prodeje akcie v nové firmě zhruba 149 korun za kus. Zda je tato nabídka adekvátní, nebo ne, nelze posoudit, protože nemáme přístup k samostatným finančním výkazům nové odštěpené firmy, respektive zbytku původní části," řekl Němý.

Rozhodnutí podle Němého výrazně snižuje pravděpodobnost vyplacení zajímavé dividendy z loňského zisku. „Podle mého názoru bude PPF postupně navyšovat své podíly jak v původním O2, tak v nové firmě. V budoucnu tak akcie O2 pravděpodobně zmizí z burzy úplně," řekl Němý.

Chtějí se vyhnout regulaci

Podle generálního ředitele O2 Tomáše Budníka má oddělení infrastruktury přinést zvýšení efektivity v obou firmách a možnost pružněji reagovat na aktuální situaci na trhu. O2 zároveň rozdělení usnadní podnikat bez omezení daných regulací, protože na řadě trhů je dominantním hráčem. Například na trhu volání z pevných linek podléhá cenové regulaci.

„Naše společnost aktuálně provozuje dva velmi odlišné druhy podnikání. Vedle poskytování služeb zákazníkům se zaměřujeme taky na budování a provoz infrastruktury. Každá ze společností se přitom řídí jiným investičním horizontem a zajišťuje své podnikání s jinou mírou rizika," dodal Budník.

Česká telekomunikační infrastruktura získá z O2 pevnou telekomunikační síť a fyzickou infrastrukturu mobilní sítě, ústředny, dohledová centra, informační systémy a databáze pro správu sítí a datová centra včetně budov. Do nové firmy přejde 1241 zaměstnanců z celkem 4352 pracovníků O2 ČR a získá také dceřiné firmy Czech Telecom Germany a Czech Telecom Austria.

Není to běžné

V O2 zůstanou práva k užívání telefonních čísel a mobilních kmitočtů a ostatní dceřiné firmy včetně slovenského operátora O2 Slovakia.

V Evropě i ve světě není oddělení provozovatele telekomunikační infrastruktury od poskytovatele služeb obvyklé. Například ve Velké Británii se oddělily jen pevné sítě.

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala majoritní podíl 66 procent v O2 od španělské Telefóniky na začátku loňského roku. Cena za transakci byla 63,6 miliardy korun. V současnosti má přes 83 procent akcií firmy. O2 má téměř 5,1 miliónu mobilních zákazníků a provozuje 1,3 miliónu aktivních pevných linek.

Reklama

Související témata:

Související články

O2 loni klesly výnosy o pět procent

Největší tuzemské telekomunikační firmě O2 loni klesly provozní výnosy o pět procent na 44,7 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o 13 procent na 16 miliard...

Výběr článků

Načítám