Hlavní obsah

Slabá koruna ještě více zdraží cigarety

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nová spotřební daň, která nabyla účinnosti loni 1. prosince, zdražila krabičku cigaret v průměru o pětikorunu. Tím ovšem zdražování nekončí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Důvodem je slabá koruna, kvůli níž teď minimální zdanění cigaret v České republice nedosahuje Evropskou unií požadovaných devadesáti eur na tisíc kusů.

„Při aktuálním kurzu koruny vůči euru je zdanění cigaret jen 85 eur na tisíc kusů. Nezbytná je proto další novela spotřební daně,“ řekl Právu jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník.

V případě, že by tak ČR nejpozději k 1. lednu 2016 neučinila, dopustila by se porušení závazků, plynoucích ze směrnice rady Evropské unie. Riskovala by řízení pro porušení směrnice a nemalé peněžní sankce od Soudního dvora Evropské unie.

Konkrétně se sazba daně na cigarety od 1. prosince 2014 zvedla z 2250 na 2370 korun za tisíc kusů a tabáku ke kouření z 1800 na 1896 korun za kilogram.

Chystá se novela rovnou na tři roky

Nelze předpokládat, že Česká národní banka upustí od měnových intervencí, které korunu proti stavu, jenž panoval do listopadu 2013, oslabily vůči euru zhruba o dvě koruny.

Ministerstvo financí proto už zahájilo práce na další novele spotřební daně na tabákové výrobky, v níž zřejmě bude vycházet z kurzu 28 Kč/EUR. V tom případě bude krabička cigaret muset zdražit nejméně o dalších pět korun.

Foto: Právo

Ilustrační snímek

Volnost v doprodeji pouze do 28. února

Přitom po nynějším zdražení už prakticky nelze sehnat cigarety levněji než za 70 korun. Například sparty se nyní prodávají za 87 Kč, camelky za 86 Kč, marlborky i davidoffky za 96 Kč a dunhillky za 115 Kč. Vůbec nejdražší značka Sobranie podražila již na 145 Kč.

„Ministerstvo financí nás už seznámilo se svým záměrem předložit vládě návrh novely, která by určila spotřební daň nejen na příští rok, ale i na léta 2017 a 2018. To by pro nás bylo velkým přínosem, mohli bychom si tak připravit delší cenovou strategii a stát by měl jasněji o výběru daní,“ uvedl na včerejším setkání s novináři generální ředitel společnosti Japan Tobacco International pro ČR Andrew Reay.

Nyní platná novela stanovila také přísnější regule pro doprodej starých zásob – od loňského 1. prosince se smějí vyrábět a dovážet už jen cigarety s nejnovějším kolkem „P“.

Do 28. února mohou obchodníci doprodávat cigarety s jakýmkoli kolkem bez omezení, a pak už jen krabičky značené starší sazbou než „O“.

„Je to paradox. I v březnu se tedy mohou ještě někde objevit levné cigarety s kolkem N, tedy s daňovou sazbou, která platila v roce 2013. Prodej cigaret s novějším kolkem „O“ bude už ovšem zakázán,“ podivuje se Provazník.

Stálé zdražování dvojsečnou zbraní

Na nynější regule doprodeje velmi žehrají prodejci. „Je to pitomost, vždyť některé značky cigaret jsou dlouhoobrátkové, kupují si je fajnšmekři. Část zásob nám tedy i po 28. únoru zůstane. Budu je muset nechat spálit nebo vykouřit sama,“ řekla Právu prodavačka v jedné z prodejen tabáku na pražských Vinohradech.

Se zdražováním cigaret postupně klesá v Česku jejich odbyt. Zatímco ještě před deseti lety dosahoval zhruba 23 miliard kusů ročně, loni to už bylo jen 19,6 miliardy kusů. Až pět miliard kusů cigaret si přitom v ČR ročně kupují cizinci.

Počet kuřáků však přes rostoucí drahotu neklesá. Tomuto zlozvyku v ČR stále holduje zhruba čtvrtina dospělé populace. Stále víc jich ale přechází na podomácku balené cigarety, nebo se poohlížejí po pašovaných a nelegálně vyráběných. Každoroční zvyšování daně na cigarety je tedy dvojsečnou zbraní a neplní tu úlohu, kterou si od něj slibují bojovníci proti kouření.

Reklama

Výběr článků

Načítám