Hlavní obsah

Podnikatelé zveřejnili seznam firem, které je v Číně podvedly

Novinky, tov

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) vytvořila černou listinu čínských firem, s nimiž měli čeští obchodníci nebo firmy problémy. V současné chvíli je na seznamu 29 čínských firem, které jsou podezřelé z podvodu. Asociace seznam zveřejnila na základě spolupráce s českým velvyslanectvím v Pekingu a s čínskými pobočkami CzechTrade.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z čínského poloostrova Kowlon na ostrov Hongkong

Článek

Asociace současně oznámila, že zahajuje jednání s velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Praze, aby se jednání těchto firem důsledně prošetřilo.

„Malé a střední tuzemské firmy objevují Čínu a začínají tam realizovat skutečně zajímavé obchody. Ti, kteří tam začínají, ale občas podlehnou vábení čínských podvodných firem. Ty naslibují našim podnikatelům mimořádné kontrakty, oslní velikostí trhu a nakonec utečou i s prvními zálohami. Není to sice pravidlem, ale jestliže evidujeme již přes 50 postižených českých podniků, je nutné se tomu věnovat,“ uvedl prezident asociace Karel Havlíček.

Některé čínské firmy podnikatelům odeslaly řádově levnější zboží, než si objednali a předem zaplatili, a firmy okamžitě přestaly komunikovat. V jiných případech firmy na jednání v Číně požadovaly složení částky v hotovosti údajně na úplatky pro vlivné úředníky nebo na notářské poplatky. Objevily se také podvody s pozměněnými čísly účtů zavedených dodavatelů nebo fingované obchody s doménami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám