Hlavní obsah

Strojírenská skupina Vítkovice očekává téměř půlmiliardový zisk

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Výrazný nárůst provozního zisku, rentability tržeb i čistého zisku zaznamenala loni strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG). Předseda představenstva a hlavní vlastník skupiny Jan Světlík považuje hospodářské výsledky roku 2014 za velmi pozitivní.

Foto: VMG

Ve Vítkovicích vyrábějí i hřídele pro větrné elektrárny

Článek

Firma očekává, že konsolidovaný zisk za loňský rok dosáhne 479 miliónů, což je o 327 miliónů víc, než v roce 2013. Konsolidovaný provozní hospodářský výsledek skupiny by měl být přes 1,2 miliardy. EBITDA (což je zisk před zdaněním, úroky a odpisy - pozn. red.) VMG pak činí 1,435 miliardy korun.

„Věřím, že v klíčových výrobách se bude situace nadále zlepšovat,“ řekl Světlík.

Zásluhu na dobrém hospodaření mají především dceřiné firmy Vítkovice Heavy Machinery a Vítkovice Hammering. Vítkovice Heavy Machinery zvýšily provozní zisk o téměř 240 miliónů, když se ze ztráty 130 miliónů v roce 2013 dostaly vloni do zisku 107 miliónů korun. EBITDA Vítkovice Heavy Machinery se tak meziročně zvedla o 785 procent.

„Hammering dosáhl poprvé kladný provozní hospodářský výsledek od doby svého založení, přidaly i Vítkovice Cylinders i Vítkovice Milmet. Prakticky všechny společnosti, které dnes řadíme do pilíře uzavřeného výrobního cyklu, takže bych řekl tradiční obory, tradiční společnosti Vítkovic táhly v roce 2014 výsledek nahoru,“ poznamenal finanční ředitel VMG Martin Schauer s tím, že trend bude pokračovat.

„Letos očekáváme nárůst provozního výsledku v řádech desítek procent,“ dodává.

Chtějí posílit na domácím trhu

Více než 60 procent tržeb VMG je z exportu, z toho 52 procent ze zemí EU.

„Neumíme ale získávat zakázky v Česku, Slovensku a Polsku a na to se chceme více soustředit. Chtěli bychom být úspěšní na domácím trhu, protože náš podíl exportu je zatím na tento typ výroby neuvěřitelně vysoký,“ poznamenal generální ředitel VMG Světlík s tím, že hospodaření skupiny pozitivně i negativně ovlivňuje situace na Ukrajině.

Foto: Aleš Honus, Právo

Duchovní otec proměny Dolní oblasti Vítkovic Jan Světlík prochází útrobami nové interaktivní expozice.

„Rusko je pro nás komplikace, na druhé straně, dodávky z Ukrajiny jsou velmi komplikované a výrobci, kteří tam léta nakupovali, se musí obracet jinam. Pomohlo nám ale také posílení dolaru o 30 procent, kvůli kterému zase zdražili čínští výrobci,“ poukázal.

Zavírají ocelárnu

V letošním roce se kyslíkárny nebo společnosti Doprava patřící do VMG dotkne uzavření ocelárny firmy Vítkovice Steel. [celá zpráva]

„Řešíme to více než pět let. Jsme na to připraveni, že v devátém měsíci se ocelárna zavře, nicméně to považuju osobně za obrovské zklamání,“ doplnil Světlík a upozornil na to, že skupina se omlazuje. „Umístili jsme rekordní počet 53 středoškoláků z naší Vítkovické střední průmyslovky, plus další středoškoláky a vysokoškoláky,“ poznamenal.

Skupina VMG exportuje své výrobky do více než 100 zemí, do jejího portfolia patří více než 30 firem, které dohromady zaměstnávají přes osm tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám