Hlavní obsah

Temelín může pomáhat před kolapsem energetické soustavy

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První blok Jaderné elektrárny Temelín (JETE) může významně přispět při případných problémech k ochraně energetické soustavy před jejím přetížením například přetoky z Německa. Dokázaly to víkendové zkoušky zaměřené na regulační schopnosti nové turbíny.

Foto: Václav Brom, .

Víkendová zkouška ověřila další možnosti regulace výkonu prvního bloku.

Článek

Dosud dokázala temelínská jednička při problémech v přenosové soustavě snížit výkon o 230 MWe (megawatt elektrických). O víkendu se ukázalo, jak Právu řekl mluvčí JETE Marek Sviták, že lze tuto hranici posunout až na 530 MWe. Pokud tedy dojde například k neplánovaným přetokům elektřiny z německých větrných elektráren, může Temelín významně pomoci k udržení stability sítě.

Během víkendové zkoušky sledovali odborníci z Temelína především chování zařízení v nejaderné části elektrárny. „Nejlepším provozním stavem je pro jadernou elektrárnu plný výkon. Nižší výkony jsou, laicky řečeno, srovnatelné s jízdou autem rychlostí 50 km/h na čtyřku. Víkendovou zkouškou jsme si potvrdili, že blok můžeme provozovat na polovičním výkonu a po vyhodnocení získaných dat zvážíme rozšíření nabídky výkonu pro regulaci nebo řešení krizových stavů rozvodné soustavy,“ konstatoval ředitel JE Temelín Bohdan Zronek.

Loni Temelín přispěl k udržení stability v přenosové soustavě v polovině března, kdy na tři hodiny druhý blok snížil výkon o 100 MWe. Důvodem bylo riziko přetížení rozvodné soustavy vlivem velké výroby větrných elektráren na severu Německa.

Právě neplánované přetoky elektřiny z německých větrných elektráren dlouhodobě ohrožují stabilitu středoevropské přenosové soustavy. Jejich výkon odpovídá patnácti Temelínům a nedostatečná přenosová kapacita mezi severem a jihem Německa způsobuje nárazová přetížení českých a polských přenosových linek. Letos už ČEPS čelil obdobné situaci dvakrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám