Hlavní obsah

Kanadské laboratoře kupují výrobce antibiotik za deset miliard dolarů

Kanadská farmaceutická společnost Valeant Pharmaceuticals International se dohodla na převzetí amerického výrobce léčiv Salix Pharmaceuticals. Transakce má hodnotu zhruba 10,1 miliardy dolarů (244,1 miliardy korun).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Salix je známý především jako výrobce antibiotika pro léčbu nemocí trávicího traktu. Valeant za jednu akcii Salixu zaplatí 158 dolarů v hotovosti, což je lehce nad páteční závěrečnou cenou 157,85 USD za akcii americké firmy. „Celá transakce včetně dluhu Salixu má pak hodnotu 14,5 miliardy dolarů,” uvedly v neděli společnosti.

Transakci schválily správní rady obou společností. Dokončena by měla být v letošním druhém čtvrtletí a firmám by měla přinést snížení nákladů.

Největší nákup v historii firmy

Pro Valeant jde přitom o vůbec největší akvizici v historii firmy. Společnost měla loni zájem o koupi výrobce botoxu Allergan, vedení Allerganu ale její nabídky odmítalo a dohodlo se na koupi s předním světovým výrobcem generických léků Actavis za 66 miliard dolarů.

Podle zdrojů citovaných agenturou Reuters měl o převzetí Salixu zájem také britský výrobce léčiv Shire, který prý nedávno podnikl první kroky v tomto smyslu. O koupi se zajímala i farmaceutická společnost Endo International, Salix ji ale údajně odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám