Hlavní obsah

Sobotka bude v Koreji lákat investory

Právo, svj

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) navštíví v tomto týdnu Korejskou republiku. V průběhu své návštěvy Jižní Koreje, která potrvá od úterý do pátku, se Sobotka setká s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje, zahájí podnikatelské fórum, otevře výstavu v Českém centru v Soulu a bude jednat se zástupci významných korejských společností. Včetně těch, které již v ČR v posledních letech masivně investovaly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Továrna Hyundai v Nošovicích je dosud největší jihokorejskou investicí u nás.

Článek

Premiérova cesta podle tiskového prohlášení Úřadu vlády „navazuje na dynamický rozvoj česko-korejských vztahů v uplynulých letech“. Boom jihokorejských investic začal v roce 2006 příchodem automobilky Hyundai do Nošovic, kterou v dalších letech následovaly desítky dalších jihokorejských investorů, většinou jejích dodavatelů.

Sobotka je po 14 letech prvním českým premiérem, který Jižní Koreu navštíví. V březnu 2001 do ní v pozici ministerského předsedy zavítal současný český prezident Miloš Zeman.

Od Sobotkovy návštěvy Jižní Koreje si vláda slibuje další prohlubování vztahů v oblastech obchodu a investic, energetiky, vědy i kultury. „Uskutečnění cesty je významným krokem z hlediska ekonomické diplomacie, získávání zahraničních investic pro ČR a vytváření nových pracovních míst, které patří mezi důležité priority vlády,“ uvedl Úřad vlády.

Vedle Sobotky a Ťoka míří do Koreje také náměstci ministrů obrany, zahraničních věcí, průmyslu a obchodu a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. Vládní delegaci doprovodí podnikatelská mise organizovaná Hospodářskou komorou ČR, jejímiž členy budou také představitelé výzkumných institucí a univerzitních pracovišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám