Hlavní obsah

Apple vykročí na nový terén, chce vyrábět elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká technologická společnost Apple chce v roce 2020 začít vyrábět auta na elektrický pohon. S odvoláním na informované zdroje to v pátek na svém webu napsala agentura Bloomberg. Tým Applu, který tajně pracuje na novém voze, prý čítá kolem dvou set lidí.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

V posledních měsících začal Apple podle agentury navíc masivně nabírat další pracovníky. Firma podle jednoho ze zdrojů hledala především experty v oblasti robotiky a bateriových technologií.

Apple by se ještě mohl rozhodnout projekt stopnout nebo odložit, kdyby vedení nebylo spokojeno s tím, jak postupuje, uvedly informované zdroje. Představitelé firmy se k článku Bloombergu odmítli vyjádřit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to bod zlomu, vstup na zkušební terén, který může zahájit elektrickou éru,“ řekl pro Bloomberg TV Steve LeVine, autor knihy „The Powerhouse“ o průmyslu autobaterií. Podle něj by nástup Applu znamenal rozhodující posílení hráčů na trhu. „Opravdu si GM mysleli, že se dokážou vyrovnat Tesle? Apple může,“ dodal.

Zavedeným automobilkám obvykle trvá vývoj nového automobilu pět až sedm let. Když firma začíná od nuly, uvažuje se tak o horizontu deseti let, tvrdí prezident poradenské společnosti Automotive Consulting Group Dennis Virag.

Konkurence Tesle a Googlu

Pokud by Apple uvedl na trh vlastní elektromobily, mohlo by to rozpoutat bitvu o zákazníka mezi ním a jeho potenciálními konkurenty Tesla Motors a General Motors.

Obě americké automobilky chtějí v roce 2017 uvést na trh elektrické vozidlo, které dokáže na jediné nabití ujet více než 200 mil (zhruba 321 kilometrů) a bude stát méně než 40 tisíc dolarů (964 tisíc korun). Vlastní elektromobil začal letos v provozu testovat i Google.

Apple, který své počáteční zaměření na výrobu osobních počítačů během let rozšířil na hudební přehrávače, mobilní telefony a tablety, vykázal v posledním čtvrtletí rekordní zisk 18 miliard dolarů.

Apple je také nejcennější firmou světa, jeho tržní hodnota stanovená na základě kurzu firemních akcií v únoru překročila hranici 700 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám