Hlavní obsah

Německo shodilo řeckou žádost o prodloužení finanční pomoci

• Aktualizováno

Německo odmítlo oficiální žádost Řecka o půlroční prodloužení finanční pomoci od států eurozóny, která by zemi krátkodobě finančně zajistila. Odmítnutí z Berlína přitom přišlo jen krátce poté, co Evropská komise označila řeckou žádost jako pozitivní krok a možnou cestu ke kompromisu, uvedla BBC.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Muž s řeckou vlajkou na provládní demonstraci v Aténách

Článek

Řecký návrh neobsahuje podle očekávání závazky úsporných opatření, ale Atény v něm mimo jiné slibují, že budou splácet své závazky, udržovat vyvážený rozpočet během půlroku pomoci, bojovat proti daňovým únikům, korupci a snažit se nastartovat ekonomiku.

Německá vláda však žádost odmítla téměř okamžitě s tím, že neodpovídá kritériím dohodnutým v pondělí na jednání euroskupiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Němci: Chtějí obejít podmínky

„Dopis z Atén není nosný návrh řešení,” cituje BBC čtvrteční prohlášení mluvčího německého ministerstva financí. Ve skutečnosti podle něj návrh usiluje o přechodné financování, aniž by Řecko plnilo požadavky programu pomoci.

Evropská komise přitom jen krátce před německými prohlášeními řeckou iniciativu přivítala s tím, že jde o pozitivní signál otevírající cestu ke kompromisu.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras (vpravo) a ministr financí Janis Varufakis

Podle zpravodaje BBC v Aténách Marka Lowena německé odmítnutí řeckého návrhu naznačuje „roztržku mezi Bruselem a Berlínem na té nejvyšší úrovni”.

„Není jasné, která strana bude mít navrch, která strana získá podporu. Ale je jasné, že naděje, že se Řecko posouvá k dohodě, byly opět zpochybněny,” dodal.

Slibují neohrozit finanční stabilitu

Řecko se v návrhu dále podle agentury Reuters zavazuje, že nebude podnikat žádná jednostranná opatření, která by ohrozila „dosažení dohodnutých finančních cílů, zotavení řecké ekonomiky a finanční stabilitu”.

„Podali jsme žádost, která respektuje náš mandát z voleb, brání důstojnost společnosti a zároveň je přijatelná pro naše partnery,” řekl agentuře AP zdroj z řecké vlády.

Předseda takzvané Euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, potvrdil, že řeckou žádost obdržel. Jejím obsahem se budou patrně v pátek odpoledne zabývat ministři financí zemí platících eurem.

Dohlížet by mohla opět Trojka

Řecko podle AP v žádosti též usiluje o to, aby záchranný program poskytl Řecku dostatek prostoru pro vypracování nové dohody s EU o hospodářském růstu pro období 2015–2019. Dohoda by měla podle Atén obsahovat část věnovanou opatřením ke snížení řeckého dluhu.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Účastník demonstrace proti úsporným opatřením v Aténách

Návrh podle Reuters rovněž naznačuje, že by na záchranný balíček mohla dohlížet trojice v Řecku nepříliš oblíbených institucí, a to Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond (tzv. Trojka)

ECB rozšířila pomoc řeckým bankám

Atény měly na žádost o prodloužení čas do pátku, jinak by záchranný program 28. února skončil. Nová řecká vláda se snažila vyjednat, aby se záchranný balíček obešel bez části dosavadních závazků úsporných opatření a reforem, například zvýšení DPH nebo zavedení pružnějšího pracovního práva. Argumentovala tím, že přísné podmínky programu poškozují řeckou ekonomiku.

Řecku reálně hrozí, že mu dojde hotovost. Žádost, kterou ve čtvrtek Atény podaly, měla vést ke kompromisu, který by zajistil, že země nezbankrotuje a nebude muset opustit eurozónu. V tuto chvíli není jasné, co se dál bude po německé reakci dít.

Již ve středu rozšířila Evropská centrální banka o 3,3 miliardy eur pomoc řeckým bankám, které trápí odliv vkladů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám