Hlavní obsah

ECB přidala na pomoc řeckým bankám 3,3 miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) rozhodla o navýšení částky, kterou v rámci programu nouzového financování může poskytnout řeckým bankám. Nově budou mít banky k dispozici 68,3 miliardy eur (1,9 biliónu korun), což je o 3,3 miliardy eur (91 miliard korun) více než doposud. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Muž odchází z pobočky Eurobank v centru Atén.

Článek

Navýšení programu je pro řecké banky velmi důležité. Řekové kvůli obavám z vystoupení z eurozóny a návratu k drachmě vybírají ve velkém úspory z účtů. Odliv prostředků již dosáhl zhruba 500 miliónů eur (13,8 miliardy korun) denně. Investiční banka Barclay's uvedla, že pokud by ECB neprodloužila program nouzového financování řeckým bankám, ty by zřejmě musely zavést omezení pro výběr hotovosti.

Rozšíření pomoci ECB dává také Aténám určitou volnost v době, kdy se snaží vyjednat novou finanční dohodu se svými evropskými partnery. [celá zpráva]

Žádali přidat deset miliard

Částka je však výrazně nižší, než požadovala řecká centrální banka. Podle zdroje chtěla navýšit program o téměř deset miliard eur (276 miliard korun). ECB již minulý týden ve čtvrtek navýšila prostředky pro řecké banky o pět miliard eur. Rada guvernérů ECB by se znovu měla setkat za dva týdny.

Pravidla ELA stanoví, že program je pouze krátkodobý a finanční prostředky by měly být k dispozici jen solventním bankám. Solventnost řeckých bank je však úzce spojena se solventností státu, který potřebuje získat peníze ze svého záchranného programu. Nová řecká vláda však záchranný program odmítá.

Ve čtvrtek Řecko předložilo dalším členům eurozóny žádost o prodloužení dohody o půjčce o šest měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám