Hlavní obsah

Řecko požádá eurozónu o prodloužení pomoci, ale za jiných podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová řecká vláda potvrdila, že požádá eurozónu o prodloužení finanční pomoci. Podle mluvčího zašle ještě ve středu příslušný dopis šéfovi ministrů financí eurozóny Jeroenu Dijsselbloemovi. Nemá ale jít o prodloužení současného záchranného programu s přísnými podmínkami úspor, uvádí BBC s odkazem na prohlášení řeckých činitelů.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Člen řecké prezidentské stráže pochoduje u památníku neznámého vojáku při provládní demonstraci proti úsporám v Aténách 16. února.

Článek

"Pošleme ten dopis ještě dnes," uvedl mluvčí vlády ve vysílání řecké televize. Odmítl se však vyjádřit k přesnému obsahu dopisu.

Některá média již v úterý informovala, že řecká vláda hodlá předložit věřitelům žádost o šestiměsíční prodloužení dohody o půjčce, z níž se má ale oddělit část dříve slíbených úsporných opatření a reforem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Atény v pondělí odmítly jako "absurdní" a "nepřijatelný" návrh, který počítal s žádostí Řecka o šestiměsíční prodloužení jeho mezinárodního záchranného programu v objemu 240 miliard eur (6,6 biliónu korun). Jednání nové levicové vlády s jejími věřiteli z eurozóny tak skončilo krachem už podruhé za posledních pět dnů.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Dijsselbloem, který setkání předsedal, uvedl, že Atény mají na žádost o prodloužení čas do pátku, jinak záchranný program 28. února skončí.

Záleží na tom, jaké změny budou žádat

„Chceme dát nové řecké vládě možnost přidat některé body reforem a jiné vypustit, důležité ale je, aby byl celkový dopad fiskálně neutrální nebo pozitivní, aby to nezhoršilo schopnost Řecka splácet,” řekl v úterý v rozhovoru v ČT slovenský ministr financí Peter Kažimír. Odpis části řeckého dluhu označil za nepřijatelný.

Během posledních dní jednání podle Kažimíra Řecko žádný konkrétní návrh nepředložilo. Také uvedl, že dohodu ostatních států eurozóny s Řeckem komplikuje  "absolutní nedostatek vzájemné důvěry".

Atény podmínky záchranného programu eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) odmítají, protože prý poškozují řeckou ekonomiku a společnost. Řecký ministr financí Janis Varufakis v pondělí poprvé veřejně prohlásil, že je připraven souhlasit s prodloužením programu, ale za jiných podmínek, než chtěla eurozóna. Především není ochoten přistoupit na další snížení důchodů pro chudé seniory a na zvýšení daně z přidané hodnoty.

Mnoho investorů věří, že bez ohledu na rétoriku obě strany nakonec najdou do konce měsíce řešení. Pokud by se to nepodařilo, ocitly by se Atény bez peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám