Hlavní obsah

Jednání eurozóny s Řeckem: Absolutní nedostatek důvěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohodu ostatních států eurozóny s Řeckem výrazně komplikuje „absolutní nedostatek vzájemné důvěry”, komentoval krach pondělních jednání o řeckém záchranném programu slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Vlajky EU a Řecka před budovou v Aténách

Článek

Německý ministr Wolfgang Schäuble na své tiskové konferenci poznamenal, že stále není zřejmé, zda Řecko program vlastně chce, či ne a že to možná není jasné ani v Aténách samotných. Dříve také prohlásil, že se Řecko „chová dost nezodpovědně”.

Jednání ministrů financí zemí platících eurem, tedy takzvané Euroskupiny, v pondělí zkrachovalo, když řecký ministr financí Janis Varufakis odmítl připravené závěry předpokládající žádost Atén o půlroční prodloužení nynějšího záchranného programu a jejich závazek pokračovat v reformách. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenský ministr financí Peter Kažímír

Nová řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase byla ale zvolena na základě slibu v zemi nepopulární program odmítnout.

Řekové odmítají „kosmetické změny” programu

Eurokomisař pro euro Valdis Dombrovskis v úterý odmítl spekulovat, jaké budou další kroky ve chvíli, kdy Řecko o prodloužení programu nepožádá, či kdy se i přes tuto žádost nepodaří dosáhnout dohody. Zopakoval také názor ostatních členů eurozóny, že všechny země musejí plnit své závazky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kam šly peníze půjčené Řecku

Varufakis v pondělí večer hovořil o své ochotě souhlasit s čtyřměsíčním prodloužením smlouvy o půjčce spojené se slibem své země, že po tyto čtyři měsíce pozdrží ty body svého programu, které by mohly být vnímány jako sporné.

Odmítl prohlášení zástupců eurozóny, že stávající program umožňuje "pružnost", tedy případnou výměnu jednoho opatření, které se Aténám nelíbí, za jiné, ovšem se stejným rozpočtovým dopadem. Podle Varufakise nemá Řecko zájem na "kosmetických změnách", když odmítá celý koncept záchranného programu.

Hrozí bankrot a odchod z eurozóny

Evropští věřitelé Řecka ale pokládají technické prodloužení programu za jediný možný právní základ dalšího postupu. Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dal Aténám na žádost čas do pátku.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Řecký ministr Janis Varufakis při jednání se svým španělským protějškem v Bruselu

Bez dohody o prodloužení, kterou ale musejí schválit parlamenty některých zemí eurozóny, skončí stávající program na konci února. Výrazně by se tak zvýšila hrozba státního bankrotu Řecka a odchodu země z eurozóny. Ten v úterý označila za stále pravděpodobnější řecká média i přední banky [celá zpráva] Jen o několik týdnů později pak Řecko musí splatit část svého dluhu.

Podle Schäubleho z Německa, ale i dalších ministrů by prodloužení programu mělo smysl jen ve chvíli, kdy jej Řecko bude skutečně ochotné plnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám