Hlavní obsah

Ukrajina je na pokraji bankrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konflikt na východě Ukrajiny a anexe Krymu těžce doléhají na hospodářství země. Statistici oznámili, že se ukrajinská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí snížila o 3,8 procenta a meziročně se propadla dokonce o 15,2 procenta. Země se tak dostala až na pokraj státního bankrotu a je odkázaná na mezinárodní pomoc.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Žena vede kolo u města Vuglegirsk nedaleko separatisty obléhaného ukrajinského města Debalceve.

Článek

Devizové rezervy Ukrajiny klesají rychlým tempem a za leden se propadly o 15 procent na desetileté minimum 6,42 miliardy dolarů.

Ekonomičtí analytici, například komentátor amerických Washington Times Richard Rahn z Cato Institutu, již na přelomu roku předpovídali, že Ukrajinu čeká v několika nejbližších měsících bankrot.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průmysl na východě je ochromen

Průmyslová výroba na Ukrajině klesla v uplynulém roce o 10,7 procenta, což představuje nejprudší pokles za posledních několik let. Těžiště těžkého ukrajinského průmyslu totiž leží právě na boji zasaženém východě země. Konflikt mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty uzavřel některé uhelné doly a narušil zásobovací trasy do továren.

Poradce premiéra Danylo Lubkivskyj řekl agentuře Ukrajinske novosti, že konflikt na Ukrajině vedl ke zničení pětiny ekonomického potenciálu země včetně valutových příjmů. Rozpočet kvůli válce na Donbasu a odtržení Krymu přišel o 23 miliard hřiven. Separatisté zničili 1400 objektů železniční sítě a 1500 km silnic. Poškozeno bylo přes 9000 obytných domů.

Ukrajinský svaz výrobců oceli Metalurgprom již v lednu oznámil, že produkce oceli na Ukrajině loni klesla o 17 procent. Některé velké ocelárny v Doněcké a Luhanské oblasti kvůli bojům mezi proruskými separatisty a vládními silami během roku pozastavily výrobu. Produkce kovů a železné rudy přitom představuje zhruba čtvrtinu průmyslové výroby v zemi.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ukrajinsští vojáci na hlídce u města Debalceve

Mezinárodní měnový fond (MMF) uzavřel minulý týden s Ukrajinou předběžnou dohodu o nové finanční pomoci ve výši 17,5 miliardy dolarů (426 miliard Kč) výměnou za hluboké reformy. Kyjev dostane v rámci celého balíku od MMF, Evropské unie a dalších zemí v příštích letech celkem asi 40 miliard dolarů. [celá zpráva]

Podpůrný balík podle ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka předpokládá "velmi obtížné" reformy v boji proti korupci, v energetickém sektoru a v omezení státních výdajů a rozsahu byrokracie. Dodal, že pokud budou reformy úspěšné a "ruskou agresi" se podaří zastavit, mohla by ukrajinská ekonomika obnovit růst již v příštím roce.

Minulý týden se v běloruské metropoli Minsku podařilo dojednat na východě Ukrajiny příměří. To je ovšem neustále porušováno. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám