Hlavní obsah

Jednání s Řeckem skončilo bez výsledku, odmítlo „absurdní” návrh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecko na jednání ministrů financí zemí platících eurem odmítlo připravený návrh závěrů, který navrhoval půlroční prodloužení nynějšího programu. Zástupci Řecka návrh označili jako absurdní. Jak si ale Atény představují další vývoj, zatím není jasné. Jednání ministrů financí eurozóny tak skončilo.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble při dřívějším jednání se svým řeckým protějškem Janisem Varufakisem

Článek

"V euroskupině stále je obecný pocit, že nejlepší cestou pro řeckou stranu bude snaha o prodloužení programu," podotkl šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem na tiskové konferenci po jednání, které nakonec zkrachovalo výrazně dříve, než se čekal jeho původní závěr.

Atény přitom dávají neustále najevo, že o prodloužení programu, který je v Řecku velmi nepopulární, žádat nehodlají. Ministři financí EU ale toto řešení podporují. Ministr financí nové řecké levicové vlády Janis Varufakis mluví místo toho o určitém "překlenovacím řešení", podle Dijsselbloema to však může být jen jiné pojmenování téhož postupu. "Je mi jedno, jak se to jmenuje," poznamenal.

Řecko dostalo od roku 2010 ve dvou kolech slíbenou pomoc v objemu 240 miliard eur (6,6 biliónu korun). Podmínkou byly tvrdé reformy, které ale ve volbách na konci ledna odmítli řečtí voliči, když poslali vládnout levicový kabinet premiéra Alexise Tsiprase.

Nevíme, co vlastně chtějí

Současný záchranný program vyprší na konci měsíce. Řecko jeho nynější podobu a reformy s ním spojené odmítá a chce se dohodnout na nové formě pomoci. Jeho ministr Janis Varufakis, který před začátkem ministerského jednání krátce diskutoval s šéfem Euroskupiny Jeroenem Dijsselbloemem, byl v minulých dnech v médiích ohledně dohody opatrně optimistický. Poslední schůzka ale skončila krachem, když se nepodařilo shodnout ani na společném prohlášení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Komu Řecko dluží

V minulých dnech experti mezinárodních věřitelů - tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) - spolu se zástupci řecké strany na technické úrovni hledali průniky a rozdíly stávajícího programu a nové řecké představy.

"Stále nevím, co přesně vlastně žádají. Chtěl bych, aby řecký ministr předložil konkrétní návrhy," řekl novinářům irský ministr financí Michael Noonan.

Času není nazbyt

Všechny strany tvrdí, že odchod Řecka z eurozóny není na pořadu dne. Na dohodu ale zbývá málo času. Prodloužení stávajícího programu, který jinak skončí na konci února, totiž musejí schválit parlamenty několika zemí. Nedohoda na způsobu, jak dál, tedy zvyšuje riziko státního bankrotu Řecka, i když dál zatím poběží program MMF. Někteří ministři již v pondělí naznačovali nutnost další schůzky později v tomto týdnu, zřejmě v pátek.

Společná evropská měna euro před jednáním o řeckém dluhu mírně posilovala vůči dolaru.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednání eurozóny s Řeckem nepřinesla úspěch

Ministři financí eurozóny se nedokázali s Řeckem dohodnout na závěrečném prohlášení ani na pokračování rozhovorů před novým jednáním naplánovaným na pondělí....

Výběr článků

Načítám