Hlavní obsah

Stát pomohl ČSA přečkat zimu 150miliónovou injekcí

Státní Český Aeroholding podpořil hospodaření ztrátových Českých aerolinií více než 152 milióny korun. Peníze mají dopravci pomoci překlenout zimní období, které je z hlediska poptávky po leteckých službách obvykle slabší, řekl v pátek mluvčí Aeroholdingu Ivo Vysoudil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Český Aeroholding se na finanční podpoře dohodl s Korean Air na přelomu loňského listopadu a prosince.

Potřebu nalít do ztrátových ČSA novou finanční injekci zmínil již loni během vlny protestů vyvolaných propouštěním provozních zaměstnanců ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle tehdejšího vyjádření předsedy představenstva aeroholdingu Václava Řehoře mají ČSA po dolití kapitálu a seškrtání provozních nákladů začít hospodařit s vyrovnaným výsledkem.

Korejci dají slevu

Na finančním příspěvku pro České aerolinie se akcionáři podíleli procentuálně podle majetkové struktury, uvedl Vysoudil. Vyplacených 152 miliónů tak odpovídalo téměř 54 procentům, které státní aeroholding v ČSA drží. Na Korean Air (drží 44procentní podíl) by poté připadala suma přesahující 120 miliónů korun. Korejci ale podle deníku MF Dnes místo peněz poskytnou ČSA slevu na pronájem letounu Airbus A330, který České aerolinie využívají na lince Praha - Soul.

Na finanční injekci pro ČSA se nepodílel soukromý Travel Service vlastněný podnikateli Jiřím Šimáněm, Jaromírem Šmejkalem a Romanem Vikem, který loni prostřednictvím Korean Air od Českého Aeroholdingu koupil 34procentní podíl v ČSA. Přestože transakci, za kterou stát získal zhruba 53 miliónů korun, už loni v prosinci schválila Evropská komise, převod akcií dosud nebyl vypořádán, uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Po převedení těchto akcií stát v ČSA ztratí majoritu a bude držet necelou pětinu firmy.

Stát již dřív pomohl miliardami

Hospodaření ČSA už v minulosti stát podpořil opakovaně. Největší injekcí byl 2,5miliardový úvěr od státní společnosti Osinek z roku 2009, který nakonec stát za ČSA uhradil. Úvěrem se zabývala Evropská komise, která jej nakonec posvětila s tím, že je v souladu s pravidly EU o státní pomoci.

Další peníze poslal stát prostřednictvím aeroholdingu, který postupně skoupil dceřiné společnosti ČSA, a to Czech Airlines Technics poskytující služby v oblasti technické údržby letadel, Czech Airlines Handling zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících nebo CSA Services nabízející především personální služby.

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Společnost v letošní letní sezóně počítá s provozem celkem 17 letounů. Hlavní část flotily tvoří devět letadel Airbus A319, dále provozují jeden dálkový A330 a sedm vrtulových ATR.

Reklama

Související články

Letenky zlevní díky nízkým cenám ropy

Průměrné ceny zpátečních letenek by příští rok mohly být o zhruba pět procent nižší než letos. Ve výhledu na příští rok to oznámilo Mezinárodní sdružení pro...

Brusel schválil vstup Travel Service do ČSA

Evropská komise v pátek souhlasila s převzetím Českých aerolinií společnostmi Travel Service a Český aeroholding (ČAH). V tiskové zprávě uvedla, že transakce...

Výběr článků

Načítám