Hlavní obsah

Plyn by mohl o třetinu zlevnit, odhaduje ruské ministerstvo

Cena ruského plynu by v letošním roce mohla pro většinu Evropské unie klesnout až o 35 procent, a to v důsledku levnější ropy. Uvedl to v pátek list Vedomosti s odkazem na prognózy ruského ministerstva hospodářského rozvoje. Analytici očekávají spíše mírnější pokles.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Logo ruského plynárenského gigantu Gazprom, v pozadí sídlo vlády Ruské federace

Článek

Průměrná cena dodávek ruského plynárenského gigantu Gazprom do zemí „vzdáleného zahraničí” by podle listu mohla činit zhruba 222 dolarů (asi 5400 korun) za tisíc metrů krychlových. Gazprom pojmem „vzdálené zahraničí” označuje EU bez zahrnutí Litvy, Lotyšska a Estonska, ale včetně Turecka, píše agentura Reuters.

V loňském roce průměrná cena dodávek Gazpromu mimo Společenství nezávislých států podle agentury Interfax klesla na 341 dolarů za tisíc metrů krychlových z předloňských 385 dolarů.

Ceny plynu v dlouhodobých kontraktech Gazpromu jsou fixovány na ceny ropy se zpožděním v rozsahu od šesti do devíti měsíců. Ceny ropy se v období od loňského června do letošního ledna propadly téměř o 60 procent, v posledních týdnech však část ztrát smazaly. Cena severomořské ropy Brent se nyní pohybuje kolem 60 dolarů za barel, zatímco v červnu dosahovala 115 dolarů za barel.

Na burze plynu je pokles menší

„Odhad zlevnění ceny plynu v kontraktech pro EU o asi 35 procent považuji za optimistické maximum z pohledu odběratele,” řekl Novinkám expert na energetiku z konzultační společnosti ENA Jiří Gavor.

„Podle mých propočtů by se smluvní cena mohla dostat až na zhruba 270 dolarů za tisíc metrů krychlových, pokud se ale zastaví současný nárůst cen ropy.  Vše jsou pouze hrubé odhady," dodal.

Kontrakty se podle něj totiž liší ve struktuře cenových vzorců a už dávno neplatí, že jsou vázány pouze na cenu ropy. Významnou váhou jsou vázány i na spotové ceny plynu. Ty na burzách spadly méně než ropa, zhruba o 25 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám