Hlavní obsah

Účet české platební bilance skončil poprvé v historii přebytkem

Běžný účet platební bilance, která zahrnuje veškeré ekonomické transakce domácí ekonomiky se zahraničím, skončil v loňském roce poprvé od vzniku ČR přebytkem. Ten dosáhl 12,7 miliardy korun. Vyplývá to z pátečních předběžných informací České národní banky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Předloni platební bilance skončila schodkem téměř 57 miliard korun, což byl nejlepší výsledek od roku 2006.

"Česká ekonomika posiluje svůj model exportně orientovaného hospodářství, které díky rostoucí konkurenceschopnosti dokáže vytvářet stále větší přebytky zahraničního obchodu. Běžný účet je vlastně jakýmsi lakmusovým papírkem indikujícím případné ekonomické nerovnováhy. V našem případě naznačuje, že dlouhodobá kondice tuzemského hospodářství stojí na velmi solidních základech," komentoval data analytik ČSOB Petr Dufek. Přebytek běžného účtu platební bilance ČR letos podle něj dále vzroste.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Loni se především výrazně zvýšil přebytek v obchodu se zbožím a službami, a to na 285,8 miliardy z předloňských 232 miliard korun. Na kapitálovém účtu přebytek klesl o 51 miliard na 31,2 miliardy korun a finanční účet se přehoupl ze schodku do přebytku 43,7 miliardy korun.

V samotném prosinci vykázala platební bilance schodek 3,8 miliardy korun. Bilance zboží a služeb byla ale aktivní ve výši 925 miliónů korun. Prvotní důchody vykázaly schodek 9,6 miliardy korun především vlivem vyplacených dividend z přímých zahraničních investic v objemu 5,9 miliardy korun.

Reklama

Související články

Německá ekonomika roste rychleji, než se čekalo

Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 0,7 procenta z 0,1 procenta v předešlém kvartálu. V pátečním předběžném odhadu to sdělil...

Výběr článků

Načítám