Hlavní obsah

Švédsko překvapilo, zavedlo v boji s deflací záporné úroky

Švédská centrální banka ve čtvrtek překvapila finanční trhy zavedením záporných úrokových sazeb a ohlášením nákupu vládních dluhopisů. Banka se tak snaží bojovat proti poklesu cen. Švédská koruna se po rozhodnutí banky propadla vůči dolaru zhruba o procento na šestileté minimum.

Foto: Profimedia.cz

Švédská koruna

Článek

Švédsko na rozdíl od řady jiných evropských zemí vykazuje solidní hospodářský růst. Podle některých ekonomů ale hrozí Švédsku deflační spirála, píše agentura Reuters. V lednu klesly meziročně ceny ve Švédsku o 0,3 procenta.

Centrální banka ve čtvrtek snížila svou klíčovou úrokovou sazbu z nuly na minus 0,1 procenta. Analytici přitom očekávali, že úroky zůstanou beze změny. Banka navíc oznámila, že se rozhodla nakoupit vládní dluhopisy v hodnotě deseti miliard švédských korun (zhruba 29 miliard korun).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záporné úrokové sazby u krátkodobých úložek bank a nákupy vládních dluhopisů v rámci boje s deflací v eurozóně spustila rovněž Evropská centrální banka (ECB).

Kvůli přílišnému posilování franku přistoupila k zavedení záporných sazeb v prosinci i švýcarská centrální banka.

Propad do deflace ve čtvrtek potvrdila největší evropská ekonomika Německo. [celá zpráva].

V Česku v lednu meziročně rostly ceny o pouhé 0,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám