Hlavní obsah

Řekové si kopou vlastní hrob, zní z eurozóny

Novinky, Tomáš Volf

Řecký ministr financí se v Bruselu snaží se svými protějšky ze zemí eurozóny vyjednat mírnější podmínky záchranného programu. Proti je hlavně německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Jeden z evropských činitelů údajně prohlásil, že si „Řekové kopou vlastní hrob“.

Foto: David Ryneš, Novinky

Řecko celkem dluží 323 miliard eur

Článek

Záchranný program EU a MMF pro Řecko končí 28. února a Řekové si nepřejí jeho prodloužení kvůli jeho přísným podmínkám.

„Nejednáme o záchranném programu, ten ukončilo jeho vlastní selhání,“ řekl nový řecký premiér Alexis Tsipras krátce předtím, než jeho vládě vyslovil ve středu parlament důvěru. [celá zpráva]

„Chci vás ujistit, že není cesta zpět. Řecko se nemůže vrátit do éry záchranných programů,“ uvedl podle Financial Times Tsipras.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Potlesk pro řeckého premiéra Alexise Tsiprase po vyslovení důvěry vládě v parlamentu

Jednání ministrů financí eurozóny, tzv. Euroskupiny, začalo ve středu odpoledne. Řecký ministr financí Janis Varufakis podle BBC žádá překlenovací úvěr a prominutí 30 procent podmínek současného programu, které má nahradit 10 reforem dohodnutých s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), o kterých zatím nejsou podrobnosti.

Dalšími podmínkami je výměna dluhopisů a příspěvek ve výši zhruba dvou miliard eur na sociální programy pro chudé.

Německo: Pokud nechtějí pokračovat, je konec

Nejtvrdší slova znějí s úst německého minstra financí Wolfganga Schäubleho. V úterý řekl, že očekává, že ve středu uslyší od Atén „něco závazného”, a pokud Řecko nechce pokračovat v záchranném programu, „pak to znamená konec”.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Server Business Insider upozornil na informace německé tiskové agentury MNI, které nejmenovaný evropský činitel k jednáním řekl, že si „Řekové kopou vlastní hrob“.

Řecko v současnosti dluží více než 320 miliard eur (8,9 biliónu korun), což je 174 procent ročního výkonu řecké ekonomiky (HDP). Z toho 60 procent země dluží ostatním členům eurozóny.

Pokud se nepodaří najít dohoda, podle řady ekonomů roste hrozba odchodu Řecka z eurozóny a jeho návrat k drachmě. Řecký ministr obrany Panos Kammenos v úterý řekl, že pokud se Německo rozhodne rozbít Evropu a Atény se s eurozónou nedohodnou, bude hledat finanční pomoc v USA, Rusku nebo Číně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám