Hlavní obsah

Deflace se nekoná, kvůli dražšímu alkoholu ceny vzrostly o 0,1 procenta

Novinky, tov
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v lednu stouply meziročně o 0,1 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Ekonomové přitom očekávali deflaci, tedy pokles cen. Stalo by se tak poprvé od roku 2009.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Meziroční růst cen v prvním měsíci roku 2015 je tak stejný, jako byl v prosinci. Ekonomové předpokládali, že ceny spadnou o 0,3 procenta. Vycházeli z toho, že výrazně klesly ceny pohonných hmot. To se také stalo, meziročně byly v lednu o 13,9 procenta nižší.

Na deflaci to ale nestačilo. Podle statistiků rostly ceny bydlení, dovolených, tabáku a především alkoholu. Ten byl podle analytika ČSOB Petra Dufka příčinou, proč ceny celkově lehce stouply.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Důvodem, proč inflace zůstala kladná, bylo výrazné a námi rozhodně nečekané zdražení alkoholu. S nadsázkou se tak dá říci, že alkohol zachránil ČR před deflací,” uvedl Dufek.

Vyšší i ceny dovolených

Ekonomové také nepočítali s výrazným růstem cen dovolených. „V lednu oproti prosinci vzrostly ceny zimních dovolených o šest procent, což je více než obvyklé, roli sehrálo i meziměsíční zvýšení cen alkoholických nápojů o pět procent,“ řekl k číslům ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek.

Meziroční mírný nárůst cen bydlení podle něj způsobily hlavně ceny elektřiny, která výrazněji zlevňovala loni. V prosinci byly ceny elektřiny meziročně levnější o 9,6 procenta a v lednu pouze o 0,3 procenta.

„Takže proto v deflaci zatím nejsme, což ale neznamená, že se do ní brzy nakrátko nemůžeme dostat, dodal.

Podle Dufka se ČR udrží v následujících měsících spíše v inflaci, se zápornými hodnotami může koketovat. „Hlavní slovo bude mít ropa. Ta svůj trend prozatím obrátila a těší se z každé zprávy naznačující omezování produkce z břidlic v USA,“ doplnil Dufek.

Levnější potraviny a doprava

V lednu klesaly ceny v dopravě a také potravin a nealkoholických nápojů. Roli hrálo i zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Česká národní banka v pátek zveřejnila prognózu, v níž očekává, že ČR míří v letošním roce do deflace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám