Hlavní obsah

Řecký premiér zkritizoval záchranný program, chce přechodnou půjčku

Levicový řecký premiér Alexis Tsipras v neděli zkritizoval mezinárodní záchranný program a prohlásil, že vláda nebude chtít jeho prodloužení. V parlamentu také řekl, že bude usilovat o přechodnou dohodu s mezinárodními věřiteli, která Řecku pomůže překonat dobu potřebnou pro vyjednání nových podmínek s řešením státního dluhu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

„Záchranný program selhal,“ uvedl premiér při svém prvním velkém projevu v parlamentu. „Nová vláda nemá právo žádat o prodloužení... protože nemůže žádat o prodloužení chyby,“ dodal. Současný záchranný program pro Řecko vyprší 28. února.

Tsipras také prohlásil, že hodlá dodržet své předvolební sliby, včetně bezplatného poskytování potravin a elektřiny lidem, které zasáhla úsporná opatření spojená se záchranným programem. Prioritou vlády je podle premiéra řešení „velkých ran“ způsobených záchranným programem a řešení „humanitární krize“. Tsipras rovněž slíbil, že bude bojovat s korupcí a řešit problémy s daňovými úniky.

Řecko již tento týden požádalo mezinárodní věřitele o překlenovací podpůrný program do konce května, aby mělo čas na vyjednání nových podmínek spolupráce. Především Německo však trvá na tom, aby Řekové splnili to, k čemu se v minulosti zavázali.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,7 biliónu Kč).

Výměnou za úvěrovou pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám