Hlavní obsah

Nechceme si devastovat krajinu jako Němci, odmítl těžbu za limity Kalousek

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko by nemělo prolomit limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách. V nedělní Partii to v televizi Prima řekl místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Limity označil za nepřekročitelné z důvodu ochrany zdraví, krajiny i kulturních památek.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Za limity se podle mě těžit nemá, a doufám, že vláda tak rozhodne,“ řekl Kalousek v diskuzi s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD), který prolomení limitů prosazuje.

„V roce 1991 byl klíčový problém v severních Čechách špatné ovzduší, proto byly zavedeny limity. Dnes jsme emise v zásadě vyřešili a hlavní problém je nezaměstnanost. Takže ty priority se posunuly,“ uvedl Mládek.

Na centrálním zásobování teplem z hnědého uhlí je podle Mládka nyní v Česku závislých asi 2,5 miliónu lidí, tedy čtvrtina populace. Pokud se limity neprolomí, teplo by jim zřejmě zdražilo. Nejrozšířenější alternativou je podle něj plyn. Ten Česko musí dovážet.

Ministr dodal, že těžbu hnědého uhlí v poslední době rozšiřuje také Německo. Podle Kalouska je to jen proto, že se Němci zřekli svého jaderného programu a krátkodobě se tak bez uhlí neobejdou.

„My tuto cenu platit nechceme. My si nechceme devastovat krajinu už proto, že jsme se rozhodli nezastavit jaderný program,“ prohlásil Kalousek. Pithartova vláda, kde tehdy působil jako náměstek, podle něj limity zavedla nejen kvůli emisím, ale i na ochranu krajiny, kulturních památek a zdraví obyvatel.

„Povrchová těžba zůstává hlavním zdrojem znečištění ovzduší, některé studie říkají, že na to doplatí další generace genetickou výbavou. Nejde jen o těch 170 domů v Horním Jiřetíně,“ dodal místopředseda TOP 09. Hnědé uhlí by se podle něj nemělo pálit, ale využívat jako cenná chemická surovina.

Mládek: Hlubinná těžba není konkurenceschopná 

„Povrchová těžba sice práší a znečišťuje, hlubinná těžba ale není konkurenceschopná - což bude ještě problém,“ kontroval v narážce na problémy OKD na severní Moravě Mládek.

Ten zopakoval, že za méně kontroverzní považuje prolomení limitů na dole Bílina, kde se na rozdíl od dolu ČSA nedotkne obydlí. Upozornil, že i po případném prolomení limitů by mělo v případě rozšiřování těžby na konkrétním území konečné slovo ministerstvo životního prostředí v rámci tzv. EIA.

V případě prolomení limitů musí být kompenzace za zbourané domy podle ministra "velmi velkorysé". Vyplácet by je měl subjekt, který bude uhlí těžit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám