Hlavní obsah

Ministři financí budou ve středu v Bruselu jednat o řeckém dluhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři financí zemí platících eurem se v Bruselu mimořádně sejdou příští středu, den před summitem EU. Hlavním tématem bude podle diplomatických zdrojů situace kolem snahy nové levicové řecké vlády o zmírnění dluhové zátěže Řecka. Konání schůzky v pátek na Twitteru potvrdil i šéf Euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem.

Foto: Reuters

Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem oznamuje znárodnění banky SNS Reaal.

Článek

Řecký premiér Alexis Tsipras, kterého příští čtvrtek čeká první evropský summit, a jeho ministr financí Janis Varufakis v minulých dnech objížděli evropské metropole ve snaze najít podporu pro změny kolem řešení řeckého dluhu. Po středečním jednání v Bruselu dával Tsipras najevo optimismus, určitou podporu mu vyslovila například Paříž.

Především Německo ale trvá na tom, aby Řekové splnili to, k čemu se v minulosti zavázali. Varufakisovu čtvrteční schůzku v Berlíně s jeho německým kolegou Wolfgangem Schäublem může charakterizovat poznámka řeckého ministra z tiskové konference, že se neshodli ani na tom, že se neshodují. [celá zpráva]

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis po jednání se svým německým protějškem.

Také lídr Euroskupiny Dijsselbloem jasně hovoří o tom, že Řecko musí své závazky dodržet. Středeční schůzka je tak zřejmě snahou pokročit v jednání s Aténami tak, aby problém příliš neovlivnil následující jednání premiérů a prezidentů. Neformální únorový summit má trvat pouze jeden den a pod vedením šéfa Evropské rady Donalda Tuska se má věnovat především problematice boje s terorismem či situaci na Ukrajině.

Největší dluh po Japonsku

Řecko je po Japonsku druhou nejzadluženější zemí světa: řecký dluh se blíží 320 miliardám eur (asi 8,9 biliónu korun) a vysoko převyšuje objem řecké ekonomiky. Snahou nové řecké vlády je vyjednat u zahraničních věřitelů příznivější podmínky splácení dluhu, které by se spojilo například s ekonomickým výkonem země.

Atény dávají najevo, že eura se vzdávat nehodlají. Čeští ekonomové ale v případě nenalezení shody možný odchod Řecka z eurozóny nevylučují. Varují, že v takovém případě by v zemích platících eurem hrozil návrat recese a další oslabení koruny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Putin pozval do Moskvy řeckého premiéra

Ruský prezident Vladimir Putin pozval nového řeckého premiéra Alexise Tsiprase na návštěvu Ruska. Uvedl to ve čtvrtek Putinův poradce pro zahraniční politiku...

Výběr článků

Načítám