Hlavní obsah

Stavebnictví se pomalu zotavuje, loni rostlo o 2,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v Česku loni meziročně vzrostla reálně o 2,3 procenta, hlavně díky inženýrskému stavebnictví. V prosinci ale obor po třech měsících růstu klesl, konkrétně o 6,6 procenta. Ve srovnání s rokem 2008 kleslo loni stavebnictví o 22,1 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční výsledky stavební výroby v jednotlivých měsících

Článek

Stavební úřady loni vydaly 79 357 povolení, což znamená pokles o 6,5 procenta. Jejich orientační hodnota klesla o 3,1 procenta na 249,8 miliardy korun.

Loni se začalo stavět o 10,1 procenta více bytů, celkem jich bylo 24 351. Naopak dokončeno bylo 23 881 bytů, tedy meziročně o 5,4 procenta méně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V prosinci sehrálo roli počasí

„Ani jeden den navíc nepomohl v prosinci stavebnictví ke kladnému výsledku. Výroba se tak meziročně snížila o 6,6 procenta, avšak nemůžeme zapomenout ani na méně příznivé počasí loňského prosince ve srovnání s minulou zimou, kdy se stavělo o sto šest,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Vysoký srovnávací základ z přelomu loňského roku podle něj bude opticky zhoršovat meziroční srovnání stavební produkce ještě v dalších měsících.

„Navzdory prosincovému minusu byl rok 2014 pro stavebnictví nepochybně po dlouhé době úspěšným rokem. Rokem, kdy po téměř šesti letech rostly slušně nové zakázky a začalo se i více stavět – především v oblasti infrastruktury – a nakonec došlo i k oživení nové bytové výstavby,” dodal Dufek.

Firmy dál propouštějí

Počet stavebních zakázek stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci v roce 2014 meziročně vzrostl o 9,7 procenta, podniky jich v Česku uzavřely 45 714. Celková hodnota těchto zakázek meziročně vzrostla o 23,3 procenta na 184,7 miliardy korun. Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky vzrostla o 12,4 procenta na rovné čtyři milióny korun.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci loni klesl počet zaměstnanců o 4,8 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda vzrostla o 2,9 procenta na 29 827 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám