Hlavní obsah

Ceny v Rusku letí vzhůru, inflace stoupla na 15 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční míra inflace v Rusku výrazně překročila odhady oficiálních činitelů i analytiků, když v lednu vyšplhala na 15 procent z úrovně 11,4 procenta na konci loňského roku. Plyne to ze čtvrtečních ruských statistických údajů.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Pokladní přijímá pětisetrublovou bankovku v obchodě v ruském Krasnojarsku.

Článek

Spotřebitelské ceny tlačí vzhůru propad kurzu rublu a vliv západních obchodních sankcí. Prudký růst inflace zpochybňuje nedávné rozhodnutí centrální banky snížit úrokové sazby, řekli analytici agentuře Reuters.

"Právě nyní zřejmě dochází k výraznému růstu dovozních cen v důsledku propadu kurzu rublu," uvedla ekonomka Liza Ermolenková ze společnosti Capital Economics. "V příštích měsících se budou dál projevovat jeho zpožděné vlivy, což by mohlo zvýšit inflaci ve druhém čtvrtletí na zhruba 17,5 procenta," dodala. Ruská měna se loni vůči dolaru propadla o více než 40 procent.

Sporný krok centrální banky

Ruská centrální banka před týdnem překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 15 procent a vysvětlila to tím, že hrozba poklesu ekonomiky je naléhavější než obavy z růstu inflace. [celá zpráva]

Guvernérka banky Elvira Nabiullinová snížení sazeb obhajovala také tím, že reálné úrokové sazby, což je rozdíl mezi aktuální výší úroků a inflací, zůstanou v kladném pásmu.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Směnárna v Moskvě

Čtvrteční zpráva ale ukázala, že inflace už se dostala přesně na úroveň, kam se snížil klíčový úrok, a usvědčila tak centrální banku z omylu. "Inflace je na úrovni sazeb, což je velmi riskantní. Rozhodnutí centrální banky teď vypadá, mírně řečeno, jako předčasné," řekl Vladimir Osakovskij z ruské pobočky finančního ústavu Bank of America Merrill Lynch. Snížení úroků minulý týden přitom označil za správný krok ruský ministr financí Anton Siluanov.

Drahé okurky

Ruští činitelé tak rychlý nárůst nečekali. Náměstek ruského ministra hospodářství Alexej Veděv v půlce ledna předpovídal, že inflace dosáhne svého vrcholu v březnu či dubnu, a to na úrovni 15 až 17 procent. Analytici podle ankety Reuters odhadovali lednový růst inflace na 13,3 procenta.

Hlavně kvůli ruskému embargu na dovoz potravin ze Západu v některých částech země zdražily potraviny ještě mnohem výrazněji. Podle nedávné zprávy agentury AP tak ve středním Rusku zdražily například okurky o téměř 500 procent a rajčata o víc než 300 procent. [celá zpráva]

Centrální banka na konci ledna předpověděla, že ruská ekonomika v první polovině letošního roku klesne o 3,2 procent. Za celý loňský rok ještě vykázala růst, který činil 0,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko překvapivě snížilo úroky, rubl klesl

Ruská centrální banka v pátek překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 15 procent. Nižšími náklady na úvěry se snaží podpořit...

Putin pozval do Moskvy řeckého premiéra

Ruský prezident Vladimir Putin pozval nového řeckého premiéra Alexise Tsiprase na návštěvu Ruska. Uvedl to ve čtvrtek Putinův poradce pro zahraniční politiku...

Výběr článků

Načítám