Hlavní obsah

Řecko v Německu narazilo, chce aspoň krátkodobé překlenutí

Berlín

Řecký ministr Janis Varufakis při čtvrtečních jednáních v Berlíně o zmírnění podmínek splácení dluhu narazil na odpor Německa. Jeho německý kolega Wolfgang Schäuble řekl, že by měly Atény spolupracovat s trojkou věřitelů a plnit dohody. Varufakis požádal alespoň o překlenovací podpůrný program do konce května, aby se prodloužila doba na jednání.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vlevo) a jeho řecký protějšek Janis Varufakis

Článek

”Naše vláda ještě nesložila přísahu. V této fázi žádáme tu nejcennější komoditu - čas. Krátký čas, během něhož by naše vláda mohla předložit svým partnerům, Mezinárodnímu měnovému fondu, Evropské centrální bance a Evropské komisi, komplexní návrh, cestovní mapu, řešení situace v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém horizontu,” řekl Varufakis v Berlíně.

„Konkrétní návrh je, že by měl vzniknout překlenovací program od nynějška do konce května, který by nám všem dal možnost uskutečnit tato jednání a v krátké době dojít k dohodě, kterou bych chtěl označit jako novou smlouvu mezi Evropou a Řeckem, která tento problém vyřeší jednou provždy.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schäuble ale tvrdě trval na splnění dosavadních dohod: ”Nemůže být pochyb o tom, že Řecko bude muset spolupracovat s trojicí institucí, jak to stanovuje evropská smlouva, která byla zakotvena do německého práva. Je naprosto zásadní zajistit, že všechny dohody, které jsme uzavřeli, budou dodrženy.” Jen tak bude podle něj zajištěna důvěra.

Německo nabízí jen experty

Německý ministr dále uvedl, že s Varufakisem nemluvil o možnosti odepsání části řeckého dluhu. Řekl rovněž, že mezi Berlínem a Aténami panují rozpory v pohledu na hospodářskou politiku, kterou chce nová řecká vláda vést. Řecku nabídl 500 daňových expertů, kteří by mohli pomoci Aténám zlepšit výběr daní a zjednodušit administrativu, která je s tím spojená.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Ministři financí Německa a Řecka Wolfgang Schäuble Janis Varufakis (vpravo)

Schäuble na tiskové konferenci zdůraznil, že Německo nechce vnucovat Řecku svou hospodářskou politiku. Podle něj však je v zájmu celé Evropské unie, aby řecké hospodářství bylo stabilní, nasměrovalo se k růstu a vytvořilo naději pro mladé lidi, že najdou uplatnění. Podotkl také, že Atény došly v reformním úsilí dál, než se čekalo, a že nezaměstnanost v Řecku klesá.

Tvrdá slova Varufakise

Schäuble svůj postoj nijak nezmírnil, i když Německo bylo po druhé světové válce oddluženo a samo trpělo vysokými reparacemi po první, což vedlo k nástupu nacismu, jak mu podle BBC připomněl Varufakis: „Když budete dlouho ponižovat hrdý národ a vystavovat ho strachu z dluhové deflační krize bez světla na konci tunelu, pak věci překypí. Myslím si, že ze všech zemí v Evropě Němci nejlépe pochopí tento prostý vzkaz.“

Reklama

Výběr článků

Načítám