Hlavní obsah

ČNB prodlouží intervence, je připravena dál oslabit korunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016. Dosud uváděla, že se zásahy neskončí dříve než v roce 2016. V případě hrozící deflace jsou bankéři připraveni korunu dál oslabit. Po jednání bankovní rady to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. V nové prognóze centrální banka také zlepšila odhad vývoje tuzemské ekonomiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

ČNB je podle guvernéra v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen a obnovení deflačních rizik připravena přistoupit k dalšímu oslabení koruny. To by znamenalo posunutí závazku udržovat korunu poblíž hranice 27 Kč/EUR na slabší hodnoty. Analytici odhadují případný posun k úrovni 29-30 Kč/EUR.

Singer rovněž zopakoval, že následný návrat do standardního režimu měnové politiky nebude znamenat posílení kurzu na úroveň před zahájením intervencí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Banka snížila odhad inflace

ČNB v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta, což je ve shodě s aktuální prognózou Evropské komise. [celá zpráva]

Centrální banka zlepšila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta.

Odhad vývoje inflace ČNB ale výrazně snížila. V prvním čtvrtletí roku 2016 počítá centrální banka s inflací 1,1 procenta a ve druhém čtvrtletí 2016 s inflací 1,6 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude v této době již nad inflačním dvouprocentním cílem. Brusel odhaduje inflaci v ČR v roce 2016 na 1,4 procenta.

Samotná nově zveřejněná prognóza počítá se stabilitou tržních úrokových sazeb na stávajících velmi nízkých úrovních a používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám