Hlavní obsah

Ukrajina uvolnila kurz měny, hřivna oslabila o třetinu

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská centrální banka se ve čtvrtek rozhodla prudce zvýšit úrokové sazby, aby odvrátila finanční kolaps země a omezila inflaci. Zároveň ale zrušila své devizové aukce, jimiž kontrolovala kurz měny, na což trh zareagoval znehodnocením hřivny až o 30 procent.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Konflikt na východě země je jedním z hlavních důvodů kritické situace ukrajinské ekonomiky. Na snímku vojáci u města Debalceve.

Článek

Guvernérka banky Valerija Hontarevová rovněž uvedla, že se banka dohodla s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na podmínkách rozšíření finanční pomoci pro Ukrajinu. Neposkytla k tomu ale žádné podrobnější údaje.

Klíčová úroková sazba od pátku stoupne na 19,5 procenta ze současných 14 procent a dostane se na trojnásobek úrovně 6,5 procenta ze začátku loňského roku. Vyšší úroky sice obvykle podporují kurz domácí měny a omezují inflační tlaky, mají ale zároveň negativní dopad na hospodářský růst, protože zvyšují náklady na půjčky. Hrubý domácí produkt Ukrajiny se v loňském třetím čtvrtletí meziročně snížil o více než pět procent.

Rusko naopak po nedávném zvýšení úrokové sazby v pátek snížilo, protože centrální banka považuje slabý růst za větší problém než inflaci, která přitom v lednu dosáhla 15 procent. [celá zpráva]

Hřivna prudce oslabila

Vliv zvýšených úroků na měnu ukrajinská centrální banka eliminovala tím, že v podstatě uvolnila kurz hřivny. Oznámila totiž, že přestává pořádat každodenní aukce cizích měn pro banky, kde se neformálně určoval kurz hřivny. Ten poté spadl až na 24-25 hřivny za dolar, kde je podle některých obchodníků citovaných agenturou Reuters reálná hodnota hřivny. Centrální banka ještě před tímto propadem snížila oficiální kurz, založený na transakcích na mezibankovním trhu, o sedm procent na 17,9998 hřivny za dolar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Debalceva hromadně opouštějí městoVideo: Reuters

Hontarevová ale popřela, že zrušení aukcí znamená nastolení plně plovoucího kurzu. "Pokud se situace zhorší, národní banka má připraveny nástroje ke zklidnění trhu," řekla. Odpoledne se kurz hřivny pohyboval kolem 21 dolarů.

MMF loni v dubnu schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (412,4 miliardy korun). Fond nyní jedná o posílení finanční podpory s ukrajinskými úřady a minulý týden uvedl, že podpoří rozsáhlejší a delší program.

Potřebuje větší pomoc

Začátkem září pak MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i letos. Devizové rezervy Ukrajiny klesají rychlým tempem a ve čtvrtek centrální banka oznámila, že za leden klesly o 15 procent na desetileté minimum 6,42 miliardy dolarů.

Spotřebitelské ceny na Ukrajině se v loňském roce zvýšily téměř o čtvrtinu, což bylo nejvýraznější tempo za 14 let. Hontarevová již v lednu vyzvala k rychlým a rozhodným krokům proti "totální finanční krizi", v níž se země podle ní nachází. Ukrajinská ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a loňské ruské anexe Krymu.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýtus o Banderovi zamlčuje zločiny

Nedávný spor kolem autentičnosti výroku ukrajinského ultranacionalisty Stepana Bandery o nutnosti nemilosrdně vybíjet Židy, komunisty a Poláky stočil znovu...

Výběr článků

Načítám