Hlavní obsah

Na Slovensku znovu otevřeli únikovou cestu z druhého důchodového pilíře

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od poloviny března do poloviny června 2015 bude možné na Slovensku vystoupit z druhého pilíře důchodového spoření. Ve středu o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Důvodem rozhodnutí je, že důchody vyplácené ze soukromých fondů byly nižší, než předpokládal stát. Vláda upozornila, že druhý penzijní pilíř je nevýhodný pro lidi s nízkými příjmy a pro starší občany.

„Není pochyb a přišla hodina pravdy, že sliby se nenaplnily. Potvrzují to penze z druhého pilíře. Není to otázka parametrů, ale nízké naspořené sumy,” uvedl ministr sociálních věcí Ján Richter.

Dotace půl miliardy eur ročně

Asi 1,5 miliónu Slováků se ve zmíněném období může rozhodnout, zda zůstanou ve druhém pilíři, nebo se budou spoléhat pouze na státní penzijní systém.

Vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) rozhodla o otevření druhého pilíře už počtvrté od jeho spuštění v roce 2005. Opozice a ekonomové upozorňují na neudržitelnost státního důchodového systému, který je nutné dotovat částkou půl miliardy eur ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám