Hlavní obsah

Česko kvůli náporům německé elektřiny postaví transformátory za 2,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika musí investovat miliardy korun do ochrany přenosové soustavy, která se potýká s nápory elektřiny z Německa. Ty jsou způsobeny hlavně enormní výrobou v německých větrných parcích a posíláním elektřiny z Německa do Rakouska. Německo podle provozovatele české přenosové soustavy ČEPS málo investuje do přenosových vedení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma uvedla, že mezi hlavní příčiny problémů patří podpora obnovitelných zdrojů, odstavování jaderných elektráren v Německu a jednotná německo-rakouská zóna, která se chová, jako by mezi oběma zeměmi nebylo prakticky žádné kapacitní omezení.

„Nárůst výkonu a výroby obnovitelných zdrojů v Německu nedoprovází adekvátní výstavba přenosových vedení. Zatímco původní plán do roku 2015 zněl 1887 kilometrů vedení, realita ve třetím čtvrtletí loňského roku byla ani ne třetinová," uvedl předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tošovský již dříve uvedl, že kvůli náporům na elektrickou síť hrozí v Česku blackout, tedy rozsáhlý výpadek elektřiny.

První dva transformátory za dohromady 2,5 miliardy korun by měly být instalovány v tomto a příštím roce v Hradci u Kadaně. Firmy tvrdí, že až do roku 2024 bude roční průměr investic 4,5 miliardy korun.

Mnoho v Německu, málo v Rakousku

Podle ČEPS byla produkce německých větrných parků na konci loňského roku 30 000 MW. Toky mezi Německem a Rakouskem v tomto období činily 7700 MW, většina ale kvůli chybějícímu vedení „tekla" přes okolní soustavy. Jen přes Česko směřovalo na jih Evropy okolo 3400 MW elektřiny. Například instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je cca 2000 MW.

„Neplánované toky z Německa dlouhodobě ohrožují bezpečnost provozu přenosové soustavy České republiky," řekl Tošovský. Podle něj společnost  opakovaně neúspěšně žádala německé a rakouské provozovatele přenosové soustavy o snížení výroby v Německu a zvýšení výroby v Rakousku tak, aby Česko velkým náporům elektřiny nemuselo čelit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám