Hlavní obsah

ČEZ očekává zisk 29 miliard korun

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Martin Procházka

Energetická společnost ČEZ očekává za loňský rok zisk 29 miliard korun. V rozhovoru pro Právo to řekl generální ředitel firmy Daniel Beneš. Mluvil také o nových jaderných blocích v Temelíně či Dukovanech. Předpokládá rovněž, že ceny elektřiny budou v následujících letech spíše stagnovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel energetické firmy ČEZ Daniel Beneš

Článek

Zisk firmy v porovnání s rokem 2013 by podle očekávaných výsledků klesl o 17,6 procenta, tehdy činil 35,2 miliardy korun. Loňsky provozní zisk před odpisy podle Beneše činí 72 miliard korun.

V rozhovoru Beneš upozornil na to, že ceny silové elektřiny v posledních letech stagnují, a předpokládá, že to tak bude i nadále. „To ale nevypovídá nic o ceně za elektřinu včetně všech vedlejších nákladů, kterou platí občané. V současnosti totiž platí z velké části za ostatní služby, ať jsou to přenosové služby, distribuce a především podpora výroby z obnovitelných zdrojů,” řekl Beneš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upozornil, že právě kvůli podpoře obnovitelných zdrojů je cena silové elektřiny pokřivená.

Zvýšit výkon jaderných bloků

Podle Beneše je prioritou firmy zvýšit výkon jaderných bloků v Temelíně a v Dukovanech. Připomněl, že v posledních letech se zvýšil instalovaný výkon obou elektráren o 530 megawattů.

Důležitá je podle něj i výstavba nových bloků v Dukovanech i Temelíně. Předpokládá, že vyrostou v letech 2035–2037.

Celý rozhovor s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem si můžete přečíst v dnešním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám