Hlavní obsah

Rozpočet v lednu skončil s přebytkem 28,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní rozpočet skončil první měsíc v roku s přebytkem 28,6 miliardy korun. To je v meziročním srovnání pokles o 16,5 miliardy korun. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu

Článek

Pokles je podle úřadu způsoben zejména nižším inkasem spotřební daně z tabákových výrobků. V lednu 2014 totiž byl výběr této daně vyšší kvůli předzásobení se tabákovými nálepkami koncem roku 2013.

Ke konci ledna celkové příjmy státního rozpočtu meziročně klesly o 18 miliard na 111 miliard korun. Celkové výdaje státu meziročně rovněž klesly, a to o 1,5 miliardy na 82,4 miliardy korun.

Inkaso spotřebních daní meziročně pokleslo o 12,8 miliardy na 11,9 miliardy korun. Na pokles mělo velký vliv inkaso spotřební daně z tabákových výrobků, které meziročně kleslo o 12,3 miliardy na 4,6 miliardy korun. Předzásobení tabákovými výrobky koncem předloňského roku souviselo se zvýšením sazeb daně od 1. ledna 2014.

„Lze očekávat, že tento vliv bude v průběhu roku klesat," uvedlo MF.

Na dávky šlo o miliardu víc

Výběr daně z přidané hodnoty v lednu klesl meziročně o 11,3 procenta na 28,4 miliardy korun. Schválený rozpočet přitom počítá s poklesem proti roku 2014 o 0,4 procenta. „Inkaso daně v roce 2015 by mělo být ovlivněno především zavedením druhé snížené sazby DPH ve výši deset procent, která bude aplikována na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou stravu," uvedlo MF s tím, že dopad odhaduje na 2,4 miliardy korun.

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci ledna na ně z rozpočtu putovalo 36,6 miliardy korun, meziročně o jednu miliardu více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky za 512,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo mělo po 45 letech vyrovnaný rozpočet

Německu se loni poprvé od roku 1969 podařilo dosáhnout vyrovnaného federálního rozpočtu. Přispěly k tomu vysoké příjmy z daní a také citelný pokles úrokových...

Soudci a politici dostanou dvě miliardy

Soudci, žalobci, ale také politici zatnou ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) do letošního rozpočtu nečekaně téměř dvoumiliardovou sekeru, s níž vláda...

Výběr článků

Načítám