Hlavní obsah

USA vyšetřují agenturu Moody’s kvůli hypoteční bublině

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje druhou největší ratingovou agenturu světa Moody’s. Podezírá ji, že před vypuknutím finanční krize „lakovala na růžovo” hodnocení hypotečních cenných papírů. S odvoláním na nejmenované zdroje to v neděli napsal americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ke svému závěru se přitom blíží obdobné vyšetřování vůči největší ratingové agentuře Standard & Poor’s (S). Zde se schyluje k mimosoudní dohodě a agentura zřejmě zaplatí vysoké odškodné, píše deník.

Představitelé ministerstva se v uplynulých měsících potichu sešli s několika bývalými vedoucími představiteli Moody’s, aby s nimi diskutovali o hodnocení, která tato společnost před finanční krizí udělovala některým složitěji sestaveným cenným papírům. Moody’s odmítla záležitost komentovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Moody’s i S dávaly hypotečním cenným papírům nejlepší hodnocení AAA. Tyto papíry tak nakupovali i konzervativní investoři. Mnohdy přitom šlo o rizikové hypoteční úvěry, poskytované třeba v rámci sociálních programů, kdy majitelé domů měli problémy se splácením. Když navíc začaly ceny domů klesat, přišli investoři o miliardy dolarů.

Americká krize trhu s hypotékami vypukla v létě 2007 a za dva roky srazila ceny rodinných domů téměř o třetinu. Kvůli propojení trhů se krize rychle přelila do dalších zemí a nakonec přerostla ve světovou finanční krizi.

S má zaplatit 1,37 miliardy dolarů

Na roli Moody’s se ministerstvo podle WSJ zaměřilo v době, kdy se po téměř dvou letech blíží k uzavření případu s S Zde zkoumalo především hypoteční smlouvy z let 2004 až 2007.

Oznámení mimosoudní dohody mezi S, ministerstvem a desítkou amerických států se čeká tento týden, sdělily zdroje. Urovnání prý dosáhne 1,37 miliardy dolarů. Byla by to největší částka požadovaná takto po ratingové firmě, napsal WSJ.

Spory ohledně hypotečních cenných papírů už řešily velké banky na Wall Street, které urovnání těchto sporů přišla na více než 100 miliard korun. Ratingovým agenturám se ale vyšetřování zatím do velké míry vyhýbalo.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) loni schválila nová pravidla pro kontrolu nad tímto odvětvím. Zároveň se spolu se dvěma americkými státy dohodla na řešení sporu vůči S kvůli jejímu způsobu stanovování ratingů některých hypotečních cenných papírů v době po krizi. S přistoupila na urovnání 77 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám