Hlavní obsah

Od neděle musí mít řidiči novou dálniční známku

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dálniční známky pro rok 2014 přestávají platit 31. ledna, tedy v sobotu. V neděli už musí mít řidiči za předním sklem známku na rok 2015. Roční kupón pro osobní auto do 3,5 tuny stojí 1500 korun.

Dálniční známka na rok 2015

Článek

Pokud dopravní policie či celníci zjistí, že na autě platná dálniční známka chybí, může řidič hned na místě dostat pokutu až 5000 korun a ve správním řízení dokonce až 100 000 Kč.

Ceny dálničních známek zůstávají stejné jako loni. Roční kupón tak i nadále stojí 1500 korun, měsíční 440 a desetidenní 310 Kč. Jejich prodej zajišťuje na více než dvou tisících místech v ČR sdružení dodavatelů, v němž jsou Autoklub Bohemia Assistance, Česká pošta a společnost MTX.

Dálniční kupón je dvoudílný. Jeho první díl musí být nalepen vpravo dole na vnitřní straně čelního okna vozidla a druhý díl má mít řidič u sebe pro případ kontroly policisty nebo celníky. Kupón je nepřenosný na jiné vozidlo, takže na obou jeho dílech musí být napsána registrační značka auta. Povinností řidiče také je staré známky z čelního okna odstranit.

Bez zdražení asi i v příštím roce

Loni stát za prodej dálničních kupónů utržil rekordní čtyři miliardy korun. Přesto je to o 4,715 miliardy méně, než se vybralo na mýtném od kamiónů a autobusů. Podle ministerstva dopravy může v Česku dojít k zásadnějším změnám systému zpoplatnění komunikací až v roce 2017, kdy vyprší smlouva státu s firmou Kapsch o technickém provozování mýtného.

„Dálniční známky tedy s největší pravděpodobností nezdraží ani v roce 2016. Pokud by k tomu stát přece jen přikročil, musel by to schválit parlament, protože podle platného zákona je maximální možná cena roční známky právě těch nynějších 1500 korun,“ řekl Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám