Hlavní obsah

Vítkovice uvedly do provozu cementační pec o maxi rozměrech

Právo, plk

Pravděpodobně největší cementační pec ve střední Evropě zprovoznila strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group. Investice do zařízení, včetně úprav haly a navazujících jeřábových drah, vyšla firmu na zhruba 40 miliónů korun. Cementační pec je určena k výrobě dílů pro ropné a námořní plošiny a dalších speciálních výkovků.

Foto: Vítkovice Machinery Group

Hala s cementační pecí

Článek

„Máme v provozu dvě pece, ale tato bude pětkrát větší. To samozřejmě umožní tepelnou úpravu objemnějších výrobků a tím se nám do budoucna otevřou dveře k novým možnostem,“ řekl Pavel Borský, ředitel společnosti Vítkovice Gearworks, v níž je cementační pec umístěna. Upozornil, že pec je doplněna o kalicí nádrž o objemu téměř 100 metrů krychlových oleje a mostový jeřáb o nosnosti 30 tun.

Impulzem k investici byla zakázka na takzvané pastorky, které se používají na servisních plošinách, s jejichž pomocí se opravují ropné plošiny na moři. Kapacita nové cementační pece bude ihned po spuštění do běžného provozu zcela zaplněna.

Vítkovice Machinery Group do dubna dodají více než 200 výrobků pro nizozemského zákazníka, který zajišťuje výrobu celých zdvihových mechanismů pro námořní servisní plošiny.

„Pastorky jsou součástí mechanismu zdvihu celé plošiny, která se postupně posouvá několik metrů nad mořskou hladinu tak, aby z ní bylo možné zajistit práce na opravované například ropné plošině,“ popsal technický ředitel Filip Kovařčík.

Skupina Vítkovice Machinery Group se díky nové cementační peci připravuje také na dodávky dalších sad pastorků, zařízení hodlá využít i k produkci trámců, ozubených kol nebo svařenců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám