Hlavní obsah

OKD propustí kvůli menší těžbě černého uhlí stovky zaměstnanců

Právo, Pavel Karban

Kvůli poklesu těžby černého uhlí opustí letos těžební společnost OKD stovky zaměstnanců. Firma plánuje, že více propuštěných bude z dodavatelských firem.

Foto: OKD

Těžební věže Dolu Paskov

Článek

„Snažíme se k optimalizaci počtu zaměstnanců přistupovat sociálně odpovědně. Na odchodu se chceme dohodnout především s lidmi v důchodovém nebo předdůchodovém věku, případně s těmi, kteří jsou sociálně zajištěni. Po dohodě s odborovými organizacemi detailně analyzujeme počet zaměstnanců dodavatelských organizací, jejichž počet se v letošním roce sníží řádově o stovky,“ potvrdil mluvčí OKD Marek Síbrt. Dodal, že optimalizace počtu pracovních míst se týká celé společnosti.

Cílem optimalizace je přizpůsobit počet zaměstnanců klesajícímu objemu těžby a mimořádně náročným podmínkám na černouhelném trhu, kde v uplynulých třech letech klesly ceny koksovatelného uhlí na méně než polovinu.

O milión tun méně

OKD letos plánuje vytěžit zhruba 7,8 miliónu tun černého uhlí, což je i asi o milión tun méně než loni. „Podle expertů nelze v nejbližším období očekávat výrazný nárůst cen uhlí. Proto musíme nastavit své podnikání na udržitelnou úroveň i při současných extrémních podmínkách na trhu, aby uchránila ostatní zaměstnance a mohla být nadále klíčovým zaměstnavatelem v regionu,“ uvedl mluvčí.

OKD má zhruba 11 tisíc vlastních zaměstnanců a zaměstnává i další asi tři tisíce  lidí od dodavatelských firem. Přirozenou cestou, to znamená odchodem do důchodu, jiného zaměstnání nebo kvůli zdravotním důvodům, má letos těžební firmu opustit asi 500 zaměstnanců.

„Pro odcházející zaměstnance je připraven program Nová šichta, který odstartoval na podzim loňského roku. Slibně se rozvíjí, zapojilo se do něj několik desítek zaměstnanců, kteří OKD opustili na konci roku 2014. Pro více než deset z nich se již podařilo velice rychle najít uplatnění,“ nastínil Síbrt a dodal, že díky kolektivní smlouvě mají odcházející zaměstnanci nárok na odstupné ve výši šesti měsíčních platů.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku, je dceřinou firmou společnosti New World Resources (NWR), která po nedávném dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V ní má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Reklama

Související články

Finance budou žádat v kauze OKD miliardy

Ministerstvo financí se podle nynějších zjištění Práva v tichosti už loni v srpnu přihlásilo jako poškozený s nárokem na náhradu škody do trestní kauzy...

Výběr článků

Načítám