Hlavní obsah

Dánská Saxo Bank hrozí stovkám českých klientů soudem

– Praha

Dánská Saxo Bank hrozí soudem stovkám českých klientů, kteří jejím prostřednictvím obchodovali na kapitálových trzích, a požaduje po nich milióny korun. Po nedávném prudkém růstu kurzu švýcarského franku banka změnila své ceníky a rozdíl požaduje doplatit po klientech.

Foto: Profimedia.cz

Logo dánské Saxo Bank

Článek

O možné soudní dohře ve čtvrtek informoval portál Hromadné žaloby.cz., na který se postižení Češi obrátili s žádostí o pomoc. Banka tvrdí, že postupovala podle svých obchodních podmínek.

Saxo Bank ke změně ceníku přistoupila poté, co před dvěma týdny švýcarská centrální banka uvolnila kurz franku, který ihned prudce posílil. To způsobilo na trhu otřes a mnoho obchodníků začalo přicházet o peníze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Při uvolnění kurzu franku a jeho růstu se obchodníkům spekulujícím na jeho oslabení spustily po celém světě automatické pokyny k uzavření pozic. Trh se stal vzhledem k obrovskému počtu obchodů velmi málo likvidní.

Nákupy za nevýhodnou cenu

„Saxo Bank, která měla svým klientům zprostředkovat obchody, jim řekla, že jejich obchod byl proveden za cenu XY. Následně ale zjistila, že za tuto cenu není schopna měnu na trhu nakoupit, může ji ale nakoupit jen za méně výhodnou cenu. Tak i učinila. Banka pak vytvořila průměrnou cenu a obchodníkům druhý den řekla, že jejich obchody provedené v době nejvyššího růstu franku budou přepočítány dle nové ceny, průměru, který byl však pro klienty nevýhodný,“ vysvětlil portál.

„Po oznámení Švýcarské centrální banky trvalo zhruba 30 minut, než se na trh vrátila likvidita a bylo možné zobchodovat všechny příkazy. Je to poprvé po třiceti letech, kdy jsem zažil takový cenový skok v některé z hlavních měn. Saxo Bank spadá pod evropskou regulaci a při své činnosti se řídí svými obchodními podmínkami, jejichž závaznost akceptoval každý klient. Řídila se jimi i v případě dění kolem švýcarského franku,“ řekl finanční ředitel Saxo bank Steen Blaafalk.

U klientů Saxo Bank a jiných brokerů tak došlo k automatickému uzavření pozic jednotlivých klientů, a to za cenu, aby se nedostali do minusu. Prudký růst franku připravil mnohé obchodníky o investice i zisky. To však patřilo k riziku.

Následující den ale Saxo Bank oznámila, že zpětně mění cenu provedených transakcí, a to v neprospěch většiny klientů. Zaplacení požadovala do 23. ledna 2015, uvedl portál.

Chce přes 2,5 miliardy korun

„Saxo Bank již oficiálně uvedla, že růst franku jí může způsobit ztrátu až 107 miliónů dolarů (2,63 miliardy Kč). Tyto peníze nyní požaduje po svých klientech po celém světě, jejichž účty se dostaly do minusu,“ uvedl ekonom serveru Tomáš Pospíšil.

Pro drobné obchodníky, kteří investovali pouze v řádu stovek tisíců korun a nyní je po nich požadován mnohdy i milión korun, je soudní obrana velmi náročná. Jde o složitou právní problematiku kapitálových trhů, navíc s mezinárodním prvkem.

„Je třeba hledat specializované advokáty a počítat s nemalými výdaji. Obchodníci se tak začali rozhlížet po možnosti společné obrany. Proto se obrátili na server Hromadné žaloby.cz,“ doplnil právník portálu David Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám