Hlavní obsah

Letiště v Dubaji připravilo o prvenství Londýn

Londýnské letiště Heathrow už není nejfrekventovanějším mezinárodním letištěm na světě. Z prvního místa podle počtu cestujících ho loni sesadilo mezinárodní letiště v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, uvedl server BBC.

Foto: Jumana El Heloueh, Reuters

Letadlo Emirates Airlines na mezinárodním letišti v Dubaji

Článek

Letiště v Dubaji oznámilo, že loni odbavilo téměř 70,5 miliónu cestujících, což představuje více než šestiprocentní nárůst. Londýnským letištěm Heathrow prošlo zhruba 68,1 miliónu pasažérů.

Heathrow se podle svého mluvčího potýká s nedostatečnou kapacitou, kterou nyní využívá zhruba z 98 procent.

"Británie v posledních 350 letech těžila z toho, že byla domovem největšího světového přístavu či letiště. Nedostatečná kapacita Heathrow však nevyhnutelně vedla k tomu, že nás o korunu připravila Dubaj," uvedla mluvčí.

Společnost Dubai Airports, která je provozovatelem dubajského letiště, uvedla, že dosáhla "historického milníku". "Cílem je učinit z Dubaje globální centrum pro leteckou dopravu," prohlásil šéf dubajského letiště šajch Ahmad bin Saíd Maktúm.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pekingu vyroste třetí letiště

Čínské úřady schválily výstavbu třetího letiště pro Peking, jehož účelem je zmírnit chronické přetížení provozem a častá zpoždění na hlavním mezinárodním...

Výběr článků

Načítám