Hlavní obsah

Francie a Německo by mohly dostat pokutu za překračování deficitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Evropský soudní dvůr v úterý zrušil rozhodnutí Rady ministrů z konce loňského roku netrestat Francii a Německo za to, že porušily Pakt stability a růstu. Ten zemím, které používají euro, nařizuje, aby jejich rozpočty dlouhodobě nepřekračovaly tři procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Článek

Soud tak dal zapravdu Evropské komisi, které se rozhodnutí dvanácti ministrů financí eurozóny nelíbilo a dala ho soudu na přezkoumání. EK chtěla země potrestat.

Nařkla ministry z toho, že se bojí sankcionovat dva největší státy unie a dovolí jim, aby si vytvářely svá vlastní pravidla, zatímco ostatní musí dodržovat ta stará.

Francie a Německo, které letos a zřejmě i příští rok prolomí hranici čtyřprocentního deficitu veřejného rozpočtu, by teď mohly dostat pokutu až ve výši 0,5 procent HDP země. Další možností je, že země své deficity upraví podle pravidel. To je ale velmi nepravděpodobné.

Země chtějí úmluvu zmírnit

Oba státy možná nakonec nezaplatí ani žádnou pokutu. Než se na ní unie dohodne, mohl by se Pakt stability a růstu změnit. Francie a Německo se společně s Itálií a Portugalskem se ho už nějakou dobu snaří zmírnit. Tvrdí, že tříprocentní hranice je pro ně příliš přísná. S tím ale nesouhlasí země jako Holandsko, Rakousko nebo i Finsko, které chtějí, aby se úmluva naopak zpřísnila.

Pakt stability byl přijat proto, aby se udržela hodnota eura ve všech zemích eurozóny. Tříprocentní hranici musí splnit všechny země, které chtějí euro přijmout.

Reklama

Související témata:

Související články

SRN a Francie beztrestně porušily Pakt stability

Francie a Německo nebudou potrestány za to, že už třetí rok po sobě jejich rozpočtové schodky překročí tři procenta hrubého domácího produktu, čímž porušují...

Výběr článků

Načítám