Hlavní obsah

Unipetrol snížil ztrátu o 840 miliónů, pomohla mu levná ropa

Aktualizováno

Petrochemický holding Unipetrol, který mimo jiné vlastní čerpací stanice Benzina, loni snížil ztrátu na 556 miliónů korun z předloňských 1,396 miliardy korun. Tržby společnosti stouply o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun, i díky vyšším prodejům pohonných hmot v důsledku nižších cen ropy, uvedl Unipetrol v tiskové zprávě.

Článek

Za jeden z klíčových bodů celého roku Unipetrol považuje hospodářské výsledky ve druhém pololetí. Ziskové bylo už třetí čtvrtletí, kdy společnost vydělala 1,4 miliardy korun. Tržby se loni od října do konce prosince meziročně zvýšily o téměř čtyři miliardy na 28,9 miliardy korun.

Finanční výsledky za rok 2014 výrazně ovlivnilo zaúčtování několika jednorázových účetních položek. Nejvýznamnější z nich bylo snížení hodnoty rafinérských aktiv o 4,721 miliardy korun ve druhém čtvrtletí.

Pomohla levnější ropa 

"Příznivé makroekonomické podmínky z konce roku 2014 se nám prostřednictvím spolehlivé výroby podařilo přetransformovat do vyšších prodejních objemů, a to jak v rámci petrochemických, tak rafinérských produktů," uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski s tím, že k ziskovosti přispěly vyšší marže způsobené klesající cenou ropy i slabší kurz koruny vůči dolaru.

Velké oživení podle něj firma zaznamenala v maloobchodu, k vyšším prodejům přispěly klesající ceny pohonných hmot, oživení tuzemské ekonomiky a omezení šedé zóny.

Výsledky pozitivně hodnotí Miroslav Frayer z Komerční banky. "Vadou na kráse je další odpis aktiv v rafinérském segmentu ve výši 185 miliónů korun, došlo i k výraznému přecenění zásob o minus 775 miliónů korun," doplnil.

Podle Petra Hlinomaze z BH Securities nebýt záporných jednorázových položek, byl by Unipetrol za celý rok v zisku. "Čtvrtý kvartál totiž sice dále zmenšil původní čistou ztrátu za devět měsíců loňského roku, ale na její vygumování nestačil," podotkl.

Mateřská polská firma má rekordní ztrátu

Rozhodnutí antimonopolního úřadu ohledně převzetí zbylého podílu v České rafinérské od společnosti Eni čeká Unipetrol v řádu několika týdnů.

"Stále čekáme na rozhodnutí antimonopolního úřadu," řekl novinářům Świtajewski. Tuzemský rafinérský trh je podle něj velmi konkurenční a o transakci byla informována i Evropská komise. S rozhodnutím, aby Unipetrol dokončil převzetí České rafinérské, nesouhlasí Unie nezávislých petrolejářů.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí  polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Koncern v pátek oznámil, že loni skončil v rekordní ztrátě 5,81 miliardy zlotých (38,1 miliardy korun), a to včetně odpisů v souvislosti s kanadskou těžební divizí TriOil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám