Hlavní obsah

Euro stále padá vůči dolaru, a koruna s ním. Blíží se hranice 25 Kč/USD

• Aktualizováno

Euro vůči dolaru dál padá na nové jedenáctileté minimum a přiblížilo se hranici 1,13 dolaru za euro. Reaguje tak na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) o nákupech vládních dluhopisů ve výši až biliónu eur. Česká koruna v pátek oslabila vůči dolaru až k 24,70 koruny za dolar a je tak vůči americké měně nejslabší od roku 2005.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Článek

Šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek oznámil, že bude měsíčně na nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů vynakládat celkem 60 miliard eur (1,7 bilionu Kč). Program by měl trvat minimálně do září příštího roku. [celá zpráva]

Koruna po oznámení ECB výrazně oslabila vůči dolaru, když z úrovně těsně pod 24 korun za dolar oslabila až na 24,64 koruny za dolar. V pátek dopoledne se obchodovala za 24,69. Takto slabá vůči dolaru byla naposledy v roce 2005, vyplývá z webu Patria.cz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Euro se vůči dolaru propadlo na nejnižší úroveň za 11 let už ve čtvrtek krátce po Draghiho prohlášení. Tlak na jednotnou evropskou měnu v pátek pokračuje. Euro ráno sestoupilo k americkému dolaru až na 1,13145 USD, tedy nejníže od září 2003.

„Vzhledem ke kroku ECB lze předpokládat, že euro bude k dolaru dále ztrácet, což znamená, že stejný osud k dolaru čeká i korunu. Hladina 25 CZK/USD je minimální meta a vůbec nelze vyloučit, že na této úrovni korunu uvidíme ještě dnes či do konce ledna,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Kvůli slabému dolaru může podle obchodníků zdražit elektronika dovážená z USA i zahraniční dovolené v zemích platících touto měnou.

Vůči euru koruna po krocích ECB naopak posílila zhruba o 15 haléřů na 27,80. Nejslabší byla koruna vůči euru 12. ledna, kdy prolomila hranici 28,30 koruny za euro.

ČNB bude držet kurz vůči euru déle, řekl Singer

Česká národní banka (ČNB) bude patrně uplatňovat hranici 27 korun k euru jako kurzový závazek pro českou měnu déle, než původně předpokládala. Důvodem je skutečnost, že v dohledné době zřejmě nebude potřeba zpřísnit v ČR měnovou politiku. V rozhovoru otištěném v pátečním vydání slovenského listu Hospodárske noviny to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

"Dovážíme a ještě nějakou dobu zřejmě budeme importovat systematické protiinflační a často i deflační tlaky z eurozóny. Kurzovní závazek na nějaké hranici pomáhá omezovat jejich negativní důsledky na poptávku v české ekonomice. Limit na úrovni 27 korun za euro tu s námi pravděpodobně zůstane déle, než jsme předpokládali," uvedl Singer.

Režim devizových intervencí se zmiňovaným závazkem ČNB zahájila předloni v listopadu a později oznámila, že ho neukončí dříve než v roce 2016.

Koruna tento měsíc oslabila až k úrovni 28,50 Kč za euro. Následně část ztrát smazala a dostala se pod hranici 28 Kč/EUR. Singer uvedl, že kolísání kurzu české měny nebylo nijak dramatické. "My necháváme kurz volně fluktuovat na úrovních nad stanovených 27 korun. Nemáme určenou žádnou horní hranici," řekl Singer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám