Hlavní obsah

Benzín se po mnoha letech dostal pod 30 korun za litr

Aktualizováno

Předpoklady analytiků, že průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 pokoří hranici 30 Kč za litr, se naplnily. Z údajů firmy CCS vyplývá, že ve čtvrtek stál litr průměrně 29,97 Kč. Pod hranici 30 korun natural klesl poprvé od ledna 2010. Analytici odhadují, že nafta by měla zlevnit také.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny Naturalu 95 za poslední rok. Cena je vždy k 22. dni měsíce

Článek

Jen od loňského října poklesla průměrná cena naturalu téměř o sedm korun z 36,80 na 30,11 koruny a nafty z 36,19 na 30,22 koruny. Za první tři týdny od začátku roku zlevnil benzín o dvě koruny.

Výrazně levnější byl benzín na přelomu let 2008 a 2009, při vypuknutí světové ekonomické krize, tehdy stál Natural 95 méně než 23 korun za litr. Tehdy i teď je za zlevňováním hlavně propad cen ropy, česká měna však v té době byla silnější k dolaru než dnes.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ačkoliv analytici odhadují, že by se měla cena nafty vyvíjet podobně, jako je tomu u naturalu, ceny se zatím drží. Řidiči za ni ve čtvrtek v Česku zaplatili průměrně 30,08 koruny za litr. Nafta byla za méně než 30 korun naposledy v dubnu 2010.

Hledat levnější benzínku se vyplatí

Volbou levnější čerpací stanice lze při natankování plné nádrže ušetřit několik set korun. Vůbec nejlevnější benzín tankují řidiči v Ústeckém kraji. Na čerpací stanici Daitech v obci Dušníky stojí Natural 95 podle webu Tankujlevneji.cz, kam zadávají každý den údaje pracovníci České pošty, 26,80 koruny za litr. Ve většině krajů je možné najít čerpací stanice, kde je benzín za 26,90 koruny za litr.

Volbou levnější pumpy tak může motorista s nádrží kolem 50 litrů ušetřit při plném natankování až 500 korun.

U dálnic se pohonné hmoty prodávají i o deset korun dráž. Tak velké rozdíly jsou dány nejen vyšší cenou nájmu u dálničních tahů, ale hlavně maržemi prodejců. Ty jsou už nyní nadprůměrné.

Jenže tato situace podle všeho nevydrží dlouho. Koruna totiž výrazně oslabila vůči americkému dolaru a ceny ropy přestaly klesat.

Do léta zdraží na 35 korun

„V delším časovém horizontu očekáváme nárůst cen ropy. Producenti nyní snižují náklady, zejména na vyhledávání nových ložisek, a také propouštějí zaměstnance. Ropa začne opět zdražovat, ve druhém čtvrtletí by se mohla dostat až na 75 dolarů za barel. Byla by tak o polovinu dražší než nyní,“ řekl Boris Tomčiak ze společnosti Coloseum.

Pokud by koruna vůči dolaru zůstala na stejných hodnotách, znamenalo by to podle analytika zdražení proti současným cenám o čtyři až pět korun na litr, takže natural by v létě mohl stát kolem 35 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám