Hlavní obsah

Cena zlata roste, trh čeká na pumpování peněz Evropskou centrální bankou

Zlato ve středu na komoditních trzích zdražovalo a jeho cena se dostala nejvýše od loňského srpna. Cenu tlačí vzhůru jednak slabší dolar, jednak obavy ohledně vývoje světové ekonomiky a v neposlední řadě očekávané kroky Evropské centrální banky (ECB).

Foto: Česká mincovna

Článek

Většina expertů se domnívá, že ECB ve čtvrtek zahájí takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky. [celá zpráva]

Zlato v úvodu obchodování zdražilo na více než 1 303 dolarů (31 400 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Nad úrovní 1300 dolarů se přitom drželo i v odpoledních hodinách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dolar ve středu vůči koši šesti hlavních světových měn mírně oslabil. Za jeho poklesem byl především silnější kurz japonského jenu v reakci na kroky japonské centrální banky. Ta navzdory očekávání ponechala měnovou politiku beze změn. Slabší kurz dolaru obvykle snižuje ceny zlata i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, neplatí to ale vždy.

Na finančních trzích navíc panuje nervozita před čtvrtečním zasedáním ECB. Všeobecně se očekává, že ECB se rozhodne podpořit ekonomiku eurozóny rozsáhlými nákupy vládních dluhopisů, takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky.

Obchodníci očekávají, že zájem o zlato podpoří i vyhlídky pokračující deflace a zvýšená kolísavost na trzích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám