Hlavní obsah

Tatra loni hospodařila v černých číslech

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnická automobilka Tatra prodala loni 850 vozidel a tržby zvýšila meziročně o 24 procent. Tržby společnosti Tatra Trucks za rok 2014 podle předběžných hospodářských výsledků lehce překonaly hranici 3,7 miliard korun.

Foto: Tatra

Tatra Phoenix (Euro 6)

Článek

„Tržby z prodeje vozidel se dokonce meziročně zvýšily o 39 procent. Kromě tržeb za prodej vozidel a náhradních dílů se na něm podílely i zvyšující se tržby za servisní činnosti a práce strojní povahy pro třetí subjekty,“ uvedl mluvčí Tatry Trucks Andrej Čírtek s tím, že zhruba 80 procent produkce firmy šlo na export a proto měla na hospodaření pozitivní vliv i slabá koruna.

„Víme jistě, že podnik bude v černých číslech, ale na přesné výsledky je třeba ještě pár týdnů počkat. Zisk lze odhadovat do pěti procent tržeb (ze 3,7 miliard, tedy do 185 miliónů korun),” řekl Právu Radek Strouhal, ekonomický ředitel Tatra Trucks.

Oproti roku 2013 prodala firma o 18 procent nákladních vozidel více. Důvodem má být obnovující se důvěra zákazníků ve značku Tatra, úspěšné prezentace, testování tatrovek u strategických zákazníků jako jsou ministerstvo obrany Saúdské Arábie nebo Hasičský záchranný sbor Slovenské republiky a vstup firmy na nové trhy jako je Mexiko či Nová Kaledonie.

Loni vyrobili 821 vozů

„Daří se také prodávat vozidla s komplikovanějšími specifikacemi, která více odpovídají konkrétním potřebám zákazníků na všech kontinentech,“ poukázal Čírtek.

Plán prodeje na rok 2014 Tatra překonala o 12 procent co do počtu kusů a o 30 procent co do tržeb za vozidla. Automobilka loni vyrobila 821 vozů, což je o zhruba osm procent více oproti roku 2013 i plánu. A stoupající tendenci zaznamenala firma, v porovnání s rokem 2013, i u prodeje náhradních dílů. A to o 40 procent.

„Tatra Trucks má dostatečnou výrobní kapacitu, aby byla schopna pokrývat nejen nárůsty objemů kontrahovaných vozidel, ale i narůstající kvalitativní požadavky současných i budoucích zákazníků. Snažíme se stále zkracovat dodací lhůty vozidel. Na přelomu roku byl také zahájen prodej nové generace vozidel Phoenix EURO 6 jako důsledek v srpnu podepsané strategické dohody s významným dodavatelem motorů Paccar a kabin DAF,“ upozornil mluvčí společnosti.

Vlastníky společnosti Tatra Trucks jsou od března 2013 podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Firma zaměstnává přibližně 850 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a necelých 500 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám