Hlavní obsah

Španělsko letos poroste rychleji než Německo, předpovídá MMF

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF)v úterý zhoršil výhled růstu světové ekonomiky. Oproti předchozí prognóze očekává i slabší růst v eurozóně. Odhad růstu zlepšil pouze v případě USA a Španělska, které má letos růst o dvě procenta. Růst německého HDP má naopak zpomalit na 1,3 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Španělská vlajka

Článek

Eurozónu čeká podle MMF po loňském růstu o 0,8 procenta zrychlení na 1,2 procenta. Proti loňské říjnové prognóze ale fond snížil odhad růstu v eurozóně o dvě desetiny procentního bodu, stejně tak jako u Německa, které zpomalí z loňského růstu o 1,5 procenta.

Ekonomika Francie má letos růst o 0,9 procenta, Itálie o 0,4 procenta. Naopak u Španělska očekává letos MMF dvouprocentní růst, oproti říjnu zlepšil odhad o tři desetiny procentního bodu.

Prognózu růstu pro Českou republiku MMF v dokumentu samostatně neuvádí. ČNB pro ni pro letošek předpovídá růst o 2,5 procenta. Německo je ale největším odběratelem českého exportu, a pokud tamní ekonomika zpomalí, může to mít na hospodářství ČR negativní dopad.

Levná ropa pomůže jen částečně

Americká ekonomika by letos měla podle fondu zvýšit tempo na 3,6 procenta z 2,4 procenta v minulém roce. Fond v případě USA zlepšil předchozí odhad o půl procentního bodu.

Globální hospodářský růst podle MMF sice podpoří nižší ceny ropy, u řady zemí ale převáží některé nepříznivé faktory včetně slabších investic.

Pokud jde o vliv levnější ropy na světovou ekonomiku, MMF očekává, že světový hospodářský růst z ní bude těžit zhruba dva roky. Patrnější bude tento vliv na vyspělé ekonomiky dovážející ropu, kde se více odrazí v koncových cenách pro spotřebitele.

Výrazné zpomalení růstu MMF předpokládá v Číně, která podle nejnovější prognózy letos poroste jen o 6,8 procenta oproti loňskému 7,4 procenta, což je nejméně za 24 let. [celá zpráva]

Japonsko, které v loňském třetím čtvrtletí spadlo do recese, zrychlí letos růst na 0,6 procenta z loňských 0,1 procenta.

Reklama

Související články

Německo mělo po 45 letech vyrovnaný rozpočet

Německu se loni poprvé od roku 1969 podařilo dosáhnout vyrovnaného federálního rozpočtu. Přispěly k tomu vysoké příjmy z daní a také citelný pokles úrokových...

Výběr článků

Načítám